Kategoriler: EkonomiManşet

Erdoğan: KYK borcunda faiz yok, anapara ödenecek

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Türkiye’nin ekonomik durumunu öven Erdoğan, KYK kredilerine ilişkin olarak “Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık” dedi. 2002’den bu yana KYK tutarlarına artış yaptıklarını söyleyen Recep Tayyip Erdoğan gençlerin üzerine yüklenen 26 milyar liraya da şöyle değindi:

“Aldığımız kararla, kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz. Böylece 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz”

‣Haziran ayı enflasyonu: TÜİK’e göre yıllık yüzde 78, ENAG’a göre yüzde 175
‣İTO: İstanbul enflasyonu yüzde 94’ü aştı
‣İşsizlik, bir ayda 65 bin kişi arttı
‣Tüketici güveni en düşük seviyede
‣DİSK-AR’dan başkanlık rejiminin bilançosu: Enflasyon işsizlik arttı, emeğin milli gelirde payı azaldı

Yaklaşık beş milyon gencin KYK’ya borçlu olduğu belirtilirken bunlardan 400 bininin ise icralık olduğu ifade ediliyor.

Erdoğan’ın KYK borçlarına ilişkin açıklamasından satır başları:

  • “Öğrencilerimiz lisansta 850 lira alıyor, biz göreve geldiğimizde 45 liracıktı. Yılbaşında bu rakamları tekrar revize edeceğiz, düzelteceğiz.
  • Öğrenim kredisi başvuran her öğrencimize veriliyor. Kredilerin geri ödemeleri mezuniyetten 2 yıl sonra başlıyor. Bu sürede mezun öğrenci sigorta girişi olan bir işe başlayamamışsa ödemeyi erteleyebiliyor.
  • Kredi ödemelerinin yıllık güncellemesi belirli bir faiz oranı üzerinden yapılmıyordu. Hiçbir zaman bir faiz uygulaması yapmadık ama Bay Kemal‘de yalan bol. Utanmadan sıkılmadan faizden bahsediyor. Sıkıyorsa bunu ispatla. Gel bunu ispatla.
  • Hiçbir öğrenci faiz uygulamasına tabi tutulmadı.
  • Enflasyon beklenmedik rakamların ortaya çıkmasına yol açtı.
  • Gençlerimizi böyle bir yükün altında bırakamayız. Çalışmaları başlattık. Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı ve faiz farkı olmaksızın sadece alınan kredi tutarı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para.”

‘Faizli KYK borçlarını ödemeyin!’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise  KYK borçlarıyla ilgili gençlere seslenmiş Erdoğan’ın açıkladığı kararı gençlere önermişti. Kılıçdaroğlu, KYK borcuna eklenen faizi sosyal medyadan paylaşan bir gence şu sözlerle yanıt vermişti:

 “Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda.”

‘Enflasyona kurban etmeyiz’

Erdoğan, İstanbul Saraçhane Meydanı’nda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı’nda gençlere KYK borçlarıyla ilgili açıklamada bulunacağını söylemiş, “Bay Kemal çıkmış, üniversiteli gençlerimizi, aldıkları burslarla ilgili onlara faiz yükü bindiriyormuşuz. Faizin en büyük düşmanı biziz. Allah nasip ederse ilk kabine toplantımızda bu konuyla ilgili açıklamayı toplantı sonrası yapacağız. Gençlerimizi faize kurban etmeyiz. Enflasyona da kurban etmeyiz” demişti.

‣Tarımsal girdi maliyetlerinde rekor üstüne rekor: Yüzde 117, 31

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise “KYK borçları konusunda gençlerimizi mağdur etmeyeceğiz. Konu ilk kabine toplantısında ele alınacak, sonrasında Cumhurbaşkanımız etraflıca konuyu gençlerle paylaşacak” ifadesini kullanmıştı.

‘KYK borçlarının, sosyal sorumluluk projeleriyle geri ödenmesine de çok az kaldı!’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “Alınan paranın kat kat fazlasıyla borçlanmanın bitmesine de, KYK borçlarının, sosyal sorumluluk projeleriyle geri ödenmesine de çok az kaldı!”  açıklamasında bulunmuştu.

‣TÜİK: Tarımda üretici enflasyonu haziranda binde altı düştü, yıllık yüzde 150
‣TÜİK’in altı aylık enflasyonu yaklaşık yüzde 40’a varıyor ama asgari ücrete yüzde 30 zam

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “KYK vasıtasıyla 2002’de lisans öğrencilerine 45 TL, yüksek lisans öğrencilerine 90 TL, doktora öğrencilerine 135 TL aylık öğrenim kredisi verilirken; 2022’de lisans öğrencilerine 850 TL, yüksek lisans öğrencilerine 1.700 TL ve doktora öğrencilerine 2.550 TL burs veriyoruz” demişti.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete