Kanal İstanbulManşetTürkiye

Erdoğan: Kanal İstanbul’la ilgili hazırlıklar tamam, temeli yazın atıyoruz

0

AKP Grup Toplantısı’nda konuşan Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul’la ilgili hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını, kanalın iki yakasında toplam 500 bin nüfuslu bir şehir kurulacağını söyledi. 

Kanala karşı çıkanları da sert sözlerle eleştiren Erdoğan, şunları söyledi: 

Kanal İstanbul’la ilgili hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Projenin ÇED raporu 56 kurum ve kuruluşun, 200’den fazla bilim insanı, medyanın ve vatandaşlarımızın katkılarıyla tamamlandı.

Kanalın iki yakasında kurulacak toplam 500 bin nüfuslu şehir aynı zamanda İstanbul’un depreme hazırlık sürecini de hızlandıracaktır. Bu proje ulaşım ağlarıyla da bütünlük arz edecektir. Dünya ticaretinin yüzde 90’ının deniz yoluyla gerçekleştirilmesi, Boğazlar’ın en önemli deniz ticaret yollarından biri niteliğini taşıması Kanal İstanbul projesinin önemini artırıyor. Karadeniz’de hem biz hem de kıyısı olan diğer ülke yeni ve büyük limanlar yapıyor. Bu durum Boğaz trafiğinin artacağına işaret ediyor.

Hale bak tehdit ediyor, ‘Kim ki Kanal İstanbul projesine giren bütün müteahhitlerin elinden alırız, kendilerini de kenara koyarız’ Böyle bir şey olabilir mi? Bu nasıl bir çürümüşlük? İstanbul Boğazı’ndan 40 bin gemi geçiyor.”

“Yaz aylarında temeli atıyoruz’

Kanal’ın bölge için yeni bir nefes borusu olduğunu iddia eden Erdoğan, “İnşa edeceğimiz 45 kilometre uzunluğa, 21 metre derinliğe, 275 metre taban genişliğine, en dar yerinde 360 metre su yüzeyi genişliğine sahip Kanal İstanbul, bölge için yeni bir nefes borusu olacaktır. İnşallah bu önemli projenin, etaplar halinde yapılacak ihalesine çok yakında çıkıyor, yaz aylarında da temelini atıyoruz. Epeyce bir gecikmeyle de olsa inşasına başlayacağımız Kanal İstanbul projesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu. 

Millet bahçeleri, sıfır atık, barajlar, HES’ler…

Erdoğan’ın uzun konuşmasında yeni Anayasa çalışmaları, 104 emekli generalin yayınladığı Montrö bildirisi ve CHP ve hakaret içeren cümlelerle eleştirdiği lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yerini aldı 

Sağlık, eğitim, ekonomi konularında iktidarları dönemindeki icraatleri sıralayan Cumhurbaşkanı,  atıksu arıtma tesislerini artırdıklarını, tarihi kent merkezlerini yenilediklerini ve 45 ayrı projede yedi bin tarım köy projesini tamamladıklarını anlattı. 78 ilde, 52 milyon metrekarelik alanda 291 millet bahçesi kurduklarını belirten Erdoğan, “Bugüne kadar 57 millet bahçesini tamamladık, bunlardan 35’ini hizmete aldık, 22’sinin açılışını da yakında yapacağız” dedi. 

Sıfır Atık projesiyle 3 yılda, 315 milyon kilovatsaat enerji, 345 milyon metreküp su ve 50 milyon varil petrolden tasarruf ettiklerini kaydeden Erdoğan, 209 milyon ağacı kurtardıklarını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ovaları koruma altına aldıklarını, orman varlığını 20,8 milyon hektardan 22,9 milyon hektara, korunan alan sayısını 175’ten 616’ya, tabiat parkı sayımızı 16’dan 250’ye yükselttiklerini söyledi. 

Erdoğan, baraj ve HES’lerle sulama tesisi, meteroloji gözlem sistemi sayılarını da artırdıklarını kaydetti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.