ManşetSivil Toplum

“Erdoğan, Almanya’nın yüzde yüzünü kaybetti”

0

Başbakan Erdoğan’ın Köln ziyaretindeki açıklamalarını değerlendiren Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir,Erdoğan’ın artık olumsuz Türkiye’nin ‘simgesi’ olduğunu ve mitingin AB ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini savundu. Özdemir, Almanya Başbakanı Merkel’in yuhalanmasının çok çirkin olduğunu ve ‘bedelini ödeyeceklerini’ vurguladı.


cemözdemirErdoğan’ın Köln mitinginin yankıları sürüyor. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UEDT) 10. yıl kutlamasının yapılacağı Köln Lanxess Arena Spor Salonu’nda bir miting gerçekleştiren Erdoğan,hem AB’ye hem Almanya’ya hem de uluslararası medyaya çattı.

Zaman’dan Selçuk Gültaşlı’nın sorularını cevaplayan Özdemir, Merkel’in yuhalanmasını eleştrdi ;”Merkel sözü sarf edildiğinde salonun yuhalaması çok kötü bir izlenim bıraktı. Çok çirkin oldu. Bu hafızalarda kalacak. Bunun bedelini ödeyeceğiz. Şu mesajı veriyor: Burada yaşıyorsun, buranın ekmeğini yiyorsun, vergini burada veriyor, çocuklarını burada okula gönderiyor, sosyal devletten istifade ediyorsun. Aynı zamanda buranın başbakanını yuhalayıp başka bir ülkenin başbakanına tapıyorsun. Yine sadakat meselesini gündeme getiriyor. Biz 50 senedir uğraşıyoruz. ‘Sadık vatandaşız’ diyoruz, ‘Bize güvenin, korkmaya gerek yok’ diyoruz. Oraya gidenlerin bıraktığı imaj bu söylediklerimizi çökertiyor. Biz çifte vatandaşlığı savunurken, bunlar adeta şu resmi oluşturuyor: Erdoğan’ın uzaktan kumandalı askerleri. Erdoğan bunlara köprüden atın dese, atacaklar kendilerini.”

“Karşı gösteri yapanlar da korku pompalıyor”

Yeşiller eşbaşkanı, Erdoğan’a karşı onbinlerin katılımıyla yapılan mitingle ilgili ise “Karşı gösteri yapanlar da ‘Türkiye’deki iç tartışmalar buraya mı geliyor?’ korkusunu pompalıyor. PKK eylemleri, otobanlarda yangınlar akla geliyor. Eskiden Türk Kürt, sağcı solcu cepheleşmesi vardı, şimdi Erdoğan taraftarları ve muhalifleri mi kamplaşıyor endişesi yayılıyor” ifadelerini kullandı.

Özdemir, Erdoğan’ın medyaya yüklenmesini de konu edinerek “Bunu çok şükür hiçbir Alman gazeteci yazmadı ama sormadan edemiyorum Almanya’dan Türkiye’ye bir siyasetçi gitse ve benzer bir konuşma yapsa, sağ salim ülkeden ayrılır mı? Soruyorum kendime”dedi.

Özdemir, daha önceleri Erdoğan’ın açıklamalarını açıklama gereği duyduklarını, şimdiyse tamamen vazgeçtiklerini söyledi: “Eskiden ‘herhalde şunu demek istedi, detayları bilse farklı söylerdi’ diyorduk. Vazgeçtik, savunulacak bir tarafı yok artık. Almanya’nın en olumlu bakan kesimleri bile ‘Yeter bu kadar da olmaz’ diyor. Erdoğan Almanya’nın yüzde yüzünü kaybetti.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.