ManşetUlaşım

Engelsiz Pedal’ın ikinci festivali 23 Ocak Perşembe Beyoğlu Bronx’da

0
Samet Aksuoğlu ve Ceyda Küçükşahin

Engelsiz Pedal Derneği‘nin engelli çocukları bisikletle tanıştırmak gayesi ile başlattığı ve ilki 26 Aralık’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen “Engelsiz Pedal Festivali“nin ikincisi 23 Ocak Perşembe akşamı Beyoğlu Bronx’ta.

Bisiklet sevdalısı Samet Aksuoğlu’nun üç yıl önce bisikletçi arkadaşları ile Kadıköy – Sarıyer arasında pedal basarken verdikleri bir çay molasında makam şoförü Uğur Küçükşahin ile tanışması ile başlayan Engelsiz Pedal macerasında sıra daha fazla engelli çocuğu rüyalarının taşıtı bisikletle buluşturmaya geldi.

Samet Aksuoğlu ve Ceyda Küçükşahin

Samet Aksuoğlu ve Ceyda Küçükşahin

Hikayeyi başından anlatalım. özel bir bankada makam şoförü olarak çalışan Uğur Küçükşahin’in, Samet Aksuoğlu’na cerebral palsyli 15 yaşındaki kızı Ceyda’yı bisikletle gezdirmeyi teklif etmesi ile başlıyor herşey. Samet ve Ceyda’nın İstanbul’un birçok semtini dolaşmalarından sonra bu masalsı gezi Uğur ve Tülay Küçükşahin çiftinin yakın çevresine de yayılıyor. Samet’in bisiklet konukları teker teker artmaya başlıyor. Engelli çocukların bisiklet seyahatinden aldıkları keyfe şahit olan, onların toplum ve şehir mimarisi baskısından bir nebze de olsa kurtulduğunu gören Samet Aksuoğlu’nun aklına daha fazla engelli çocuğa ulaşmak geliyor ve Engelsiz Pedal Festivali fikri ortaya çıkıyor.

Engelsiz Pedal Derneği’nin iki üyesi Samet Aksuoğlu ve Tülay Küçükşahin‘e festivali ve engelli çocukları bisikletle buluşturma hayalinde gelinen noktayı sorduk.

Aksuoğlu, bu fikrin 1. Bisiklet Filmleri Festivali‘nin tanıtımında gönüllü olarak görev aldığı sırada kendisine teslim edilen kasalı bisikletten sonra doğduğunu söylüyor. Cerebral Palsyli Ceyda Küçükşahin’in bisikletin kasasında rahat seyahat etmesi için gerekli hazırlıklar da tamamlandıktan sonra herşey kendiliğinden gelişmiş.

Tülay Küçükşahin de bisikletin içinde engelli olduğu belirgin olmayan çocuğunda farkettiği olumlu gelişmeyi paylaşıyor bizimle. Bisiklet seyahati öncesinde evden dışarı çıkmak bile istemeyen Ceyda’nın artık daha sosyalleştiğini belirterek ekliyor, “Bisikletin içinde hem diğerlerinin acıma dolu bakışlarından hem de şehrin engeli bulunmayan insanları bile zorlayan mimari koşullarından korunmuş oluyor Ceyda”

Festivalin amacı 10 adet engelli bisikleti edinebilmek

Engelsiz Pedal Festivali’nin temel amacı daha fazla engelli çocuğu bisikletle tanıştırabilmek. Bunu sağlamak için Engelsiz Pedal Derneği üniversite öğrencilerinden ve bisiklet topluluklarından meydana gelen gönüllü bir “makam şoförü” ağı kurma amacında. Bir diğer gaye ise şu anda ellerinde bulunan ve aslında engellilre özel dizayn edilmeyen tek bisikletin yanına İngiltere’de engelliler için özel dizayn edilmiş bisikletlerden de en az 10 tane ekleyebilmek.

Festival Beyoğlu Bronx‘da

5 engelsiz pedalSamet Aksuoğlu, Kadıköy’deki ilk festivalde bu iş ile ilgili deneyime sahip olmadıkları için bazı zorluklar yaşadıklarını ancak 23 Ocak’ta Bronx’a daha iyi hazırlandıklarını söylüyor.

Bronx’un yerini bilmeyenler için tarif edelim. İstiklal Caddesi’nde Galatasaray Lisesi ile Tünel arasında. Terkos Pasajı’nın bulunduğu sokakta. Terkos Çıkmazı olarakta bilinen mekanın birinci katı akşam saatlerinden sonra haftada iki ya da üç gece Bronx olarak hizmet veriyor. Bronx aynı zamanda Cafe Pi’nin mekanı. Bronx’un işletmecisi engelsiz pedal festivaline sponsor olduğu için festivalin tüm geliri engelli çocukların bisikletlerine kalacak. Festival biletleri Kadıköy Halk Eğitim’de olduğu gibi 20 lira.

Engelsiz Pedal Derneği, festivalin çağrı metninde durumu şu şekilde ifade ediyor,

“Bizler, bisiklet yolu olmadığı için(Mimari engeller) veya bisikletliler olarak bi dünya sorunumuz olduğu için(Örneğin Bisiklet taytı ve mahalle baskısı) ENGELLİYİZ, evet biz bisikletçiler engelliyiz,

Peki ya bu mimari engel veya mahalle baskısı gibi nedenlerden ötürü evinden hiç çıkamayan engelli çocuklar neler yapıyor hiç düşündünüz mü, hiç bişey yapamıyorlar, adeta ev hapsindeler. İşte biz, kendi engelimizi sineye çekip bu minik kardeşlerimizi bisikletle dolaştırabilmek için bir dernek kurduk.

Bi gelin bakın, hem eğlenin, hem de alacağınız biletlerle onlar için bisiklet alınmasını sağlayın!”

Engelsiz Pedal Festivali’nin facebook etkinlik sayfasından programa ve ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.