ManşetSivil Toplum

Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü ne kadar engelsiz: ‘Engelsiz üniversiteyim’ diyen bir yerde bu olmamalı!

0

Sivil toplum için çalışanlara ücretsiz destek veren Sosyal Kuluçka Merkezi, bünyesinde bulunduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin son güvenlik önlemlerinden sonra engelliler için zorlu bir alan haline geldi. Üniversite’nin Santral Kampüsü’nde yer alan Sosyal Kuluçka’nın hem kendisine ulaşım yolu uzadı, hem de Sosyal Kuluçka’dan tuvalet, yiyecek ve benzeri ihtiyaçların karşılanabileceği tek yer olan Kampüs’e giden yol. Kampüse giden yolda mesafe dışında bir engel daha var: Güvenlik için kurulmuş x-ray cihazı ve turnikeler.

Engellilerin bu yolculukla nasıl başa çıkabildiklerini merak konusu. Üstelik Sosyal Kuluçka Merkezi, bu dönem her zamankinden çok engelli bireyi ağırlıyor çünkü faydalanıcıları arasında Engelsiz Pedal Derneği de var. Konuyu Engelsiz Pedal Derneği’ne, Üniversite’nin Engelsiz Birimi‘ne ve Sosyal Kuluçka Merkezi ekibine sorduk.

Özgür Baştaş: ‘Engelsiz üniversiteyim’ diyen bir yerde bu olmamalı

Engelsiz Pedal Derneği’nden Özgür Baştaş: Biz engelli engelsiz herkes arasındaki dostluğu ve iletişimi kuvvetlendirmek adına bisiklet üzerinde adımlar atan bir derneğiz. Ben ortopedik engelliyim. Yürüme ve denge zorluğu çekiyorum. Değneklerle hareket ediyorum ve yanımda birinin olması gerekiyor.

Özgür Baştaş

Sosyal Kuluçka’ya erken gittiğim zaman kafede oturmak istiyorum mesela, ben ve refakatçim (yakın olan) ilk kapıdan alınmıyordum. Onlara, görmüyor musunuz, diyorum, diğer kapıya yani ziyaretçi kapısına gitmem 1 saat vaktimi alır. Kesinlikle inisiyatif almıyorlardı.

Ayrıca alt yapı yetersizliğinden dolayı tuvalet de yok Sosyal Kuluçka’da. Bizim tandem bisikletimiz var. Dernek’ten Samet (Aksuoğlu) önde ben arkada girelim dedik kampüse bir gün ama giremedik. Güvenlik kimliklerimizi bırakmamızı istedi, kimliklerimizi bıraktık ama çadırın içinden (içinde x-ray cihazı olan güvenlik çadırı) geçmemizi de istediler. Geçemezdik. Bisikletle kampüsün içine girmek istedik ama o da olmadı. Daha sonra ben mail trafiğine girdim Üniversitesi’nin Engelsiz Birim ile. 1 tam günümü ayırdım. Yüz yüze görüşmeler de yaptım.

Kendime kart çıkardım sonunda. Bu kez refakatçi sıkıntısı çıktı ortaya. Benden refakatçi ismi istediler ama benim refakatçim sürekli değişiyor. Benim yanımda kim varsa o gün ona da geçiş hakkı vermeleri gerekir. Sormanız gereken şey refakatçimin adı değil benim adım olmalı. Uğraştık, hallettik en sonunda onu da. Bir refakatçi kartı çıkardık, refakatçilerimin eline veriyorum. Benim sorunum bir şekilde halloldu. Ama başka bir engelli geldiği takdirde yine aynı problemleri yaşayacak. Her engelli benim kadar bulaşmak istemeyebilir. Tabiri caizse biraz bulaşmayı seven biriyimdir. Belki başkası vaktini ayıramayacak, belki konuşmakla ilgili bir sıkıntı yaşıyor olacak. ‘Engelsiz üniversiteyim’ diyen bir yerde bu olmamalı. Ben kendi üniversitemde de sorunlar yaşadım.

Yeşil Gazete: Kampüse girişin hallolmuş ama tuvalet ve kampüs hala uzak. Bunun için bir çalışma, iyileştirme var mı?

Özgür Baştaş: Altyapı problemli olduğu için bir tuvalet yapılamadığı söylendi. Yalnızca giriş çıkışta beklemiyoruz, bu halloldu.

Akülü sandalye almak gündemde değil

Sosyal Kuluçka Merkezi ekibinden Halil Öz, bölgenin 2. derece tarihi eser olduğunu ve bu nedenle tuvalet için alt yapı inşa edilemediğini ancak tuvaletlerin bulunduğu Kampüs’e gitmek için Sosyal Kuluçka’nın içinde bir tekerlekli sandalyenin herkesin kullanımına hazır beklediğini söylüyor.

Ayrıca Engelsiz Pedal Derneği’nden kendi akülü sandalyesini geçici olarak bırakan olmuş, herkes kullansın diye. Ancak, bu geçici çözümü kalıcı yapmakla, yani bir akülü sandalye almakla ilgili bir gündem yok Üniversite’de.

Ayrıca Santral Kampüsü’ne ulaşmanın da oldukça problemli olduğuna değiniyor Halil Öz ve ekliyor, “Kampüse gelen servislerden yalnızca birinde tekerli sandalye yeri var ve bu servisi önceden bilgilendirmek gerekiyor.”

“Kamp tuvaleti gündemde”

Üniversite’nin Engelsiz Birimi’nden Sema Bozkır da alt yapı sorununa değinirken giriş çıkışların hızlandırıldığını söylüyor. Sema Bozkır, ayrıca Sosyal Kuluçka’ya yakın bir alana kamp tuvaleti koyma konusunun da gündemde olduğunu dile getiriyor.

Ne olmuştu?

1 Mart 2017’de alınan güvenlik önlemleri öncesinde herkesin girişine açık olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nün etrafı tellerle çevrildi ve biri ziyaretçiler için diğeri ise personel ve öğrenciler için olmak üzere 2 giriş noktası oluşturuldu.

Bu 2 giriş noktası arasında yaklaşık 1 kilometre var. Toplu taşıma ile kampüse gelindiğinde ilk giriş öğrenci ve personel girişi. Ziyaretçi girişi içinse 1 km kadar yürüyerek kampüsün etrafında dolaşmak gerekiyor. 2 kapı arasında yer alan Sosyal Kuluçka Merkezi, tellerle çevrilmiş alanın dışında. Yani, herkesin girişine açık.

 

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.