ManşetUlaşım

Boğaziçi Köprüsü bisikletli ulaşıma açılsın!

0

Engelsiz Pedal Derneği, Boğaziçi Köprüsü’nün bisikletlilerin ulaşımına da açılması için imza kampanyası başlattı. Dernek Başkanı Samet Aksuoğlu, köprünün bisikletli ulaşıma açılmasıyla bundan sonraki projelerin de bisikletliler ve diğer dezavantajlı grupların gözetilerek hayata geçirilmesini sağlayacağını söyledi.

38

Yeşil Gazete – Hürriyet içerik işbirliği ile Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberimize göre Engelsiz Pedal Derneği, Change.org sitesi üzerinden bir imza kampanyası başlatarak, “Boğaziçi Köprüsü Bisikletli Ulaşıma Açılsın!” dedi. Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a yönelik açılan kampanya kısa sürede üçbine yakın imzacıya ulaştı.

Kampanya metnine, “Köprünün yanlarında her biri 3 metre genişliğinde, kullanılmayan yaya yolları var. Bunlardan birinin bisiklet yoluna dönüştürülmesini istiyoruz. Gerekli görülmesi halinde daha yüksek tırabzan eklenebilir. Bisikletlilerin iki yakadan köprüye sürerken güvenlik ve konforlarını arttıracak bisiklet yolları yapılabilir. Bunlar teferruat… İlk adım atılsın istiyoruz! ” şeklinde başlayan Engelsiz Pedal Derneği üyeleri bu taleplerinin gerçekleşmesi halinde inşaatı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İzmit Körfez Köprüsü ve Avrasya Tüneli’nde de aynı uygulamanın hayata geçeceğini ifade etti.

Engelsiz Pedal Derneği Başkanı Samet Aksuoğlu

Engelsiz Pedal Derneği Başkanı Samet Aksuoğlu

Kampanya hakkında bilgi almak üzere Engelsiz Pedal Derneği Başkanı Samet Aksuoğlu ile görüştük. “Karar alıcılar, mühendisler, bu projeleri hayata geçiren diğer kesimler nedense hiçbir zaman bisiklet kullanıcılarını düşünmüyor” diyerek sözlerine başlayan Aksuoğlu, Bisikletlilerin talepleri karşılandığında tekerlekli sandalye kullanıcılarının, yaşlıların ve diğer ötekileştirilmiş insanların da hayatının daha kolay hale geleceğini savundu.

Bu talebin aslen İnsan Hakları Evrensel bildirgesinin 13. maddesindeki Seyahat Özgürlüğü kararına da dayandığını ifade eden Aksuoğlu, “Bundan sonra biz bisikletçileri, tekerlekli sandalye kullanıcılarını, görme engellileri, yaşlı ve hamileleri unutmadan, evrensel tasarım ilkelerini gözeterek, herkes için erişilebilir bir kamusal alan hayali ile projelerini çizsinler!” şeklinde konuştu.

Kampanya kapsamında bundan böyle her hafta bir ünlü simayı tandem bisikletle köprüden geçirmeyi de planladıklarını sözlerine ekleyen Aksuoğlu, “Bu ünlü sima, sanatçı, gazeteci, futbolcu olabileceği gibi, bakan, milletvekili, belediye başkanı da olabilir. Geçme anını GoPro kameralar ile kayda alacak ve imza kampanyamızın duyurusu için kullanacağız. İlk hafta köprüyü geçecek ismin Ayşe Arman olmasını istiyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Engelsiz Pedal Derneği’nin change.org sitesinde başlattığı, “Boğaziçi Köprüsü Bisikletli Ulaşıma Açılsın!” imza kampanyasına bu link üzerinden erişebilirsiniz.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete, Hürriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.