EkonomiManşetTürkiye

Enflasyon Araştırma Grubu: Aralık enflasyonu yüzde 4.08, 2020 enflasyonu yüzde 36.72

0

ENAG’dan yapılan açıklama şöyle: 

“ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) kasım ayında yüzde 4,08 arttı Aralık 2020 dönemi (30.11.2020 – 31.12.2020) günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 4,08 arttı. 

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş yüzde -0,46 ile konut, en fazla yükseliş ise yüzde 17,58 ile ulaştırma kaleminde gerçekleşmiştir. Ulaştırma ile özellikle uzaktan eğitim harcamalarının da içinde bulunduğu eğlence ve kültür harcama gruplarının fiyat artışlarının enflasyonu sürükleyen ürün grupları olduğu açıkça görülmektedir. Fiyatlardaki gün ve ay-içi oynaklığa bakıldığında, en büyük değişimin sırasıyla ulaştırma, eğlence ve kültür ile çeşitli mal ve hizmetlerde görülmektedir.

ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre, aralık ayında en fazla düşüş yaşanan grup yüzde 5,94 ile Hhırdavat, en fazla yükseliş görülen grup ise yüzde 27,70 ile araç ve yedek parça ürün grubunda olmuştur. TÜİK ana harcama grubunda yaptığımız gibi, ENAG alt-grup enflasyon oranlarında da ortalama başına düşen standart sapma ölçüsünü, diğer bir ifadeyle değişim katsayısını da hesapladığımızda (mavi-sağ grafik) ortalama başına oynaklığın oldukça yüksek gerçekleştiğini görmekteyiz.”

‘Ekonomik durgunluk döviz şokuyla birleşti’

ENAGrup 2020 yılı enflasyon oranını yüzde 36,72 olarak tahmin etti. 

Açıklamada 2018 yılının ikinci çeyreğinde yaşanmaya başlayan ekonomik durgunluğun üçüncü çeyrekte döviz şoku ile birleşmesinin, 2020 yılında yaşanan yüksek enflasyonu etkileyen temel faktörler olduğuna dikkat çekilerek, “Döviz geçişkenliğinin nispi olarak yavaşladığı 2020 yılının ilk çeyreğinde bu sefer de üretim açığının etkilediği yeni bir kırılganlık ortaya çıkmış, Covid-19 sağlık krizi nedeniyle de daha derinleşmiştir. Buna Merkez Bankası faiz kararlarındaki yanlış zamanlamanın yarattığı döviz şoku eklenmiş ve sonuçta yüksek bir oranda enflasyon oranı ile 2020 yılı tamamlanmıştır” denildi. 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.