Doğa MücadelesiManşetYerel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mollakara Altın Madeni’nin temel atma törenine katıldı

0

Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara Köyü ve Murat Nehri havzasında yer alan bölgedeki Mollakara Altın Madeni’nin temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Muhiddin Gülal katıldı.

Törende, Koza Altın İşletmeleri‘ne ait Mollakara Altın ve Gümüş Projesi’nin idari binalarının temeli atıldı.

’20 ton altın ve 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildi’

Mezopotamya Ajansı‘nda yer alan habere göre, bölgeden 20 ton altının çıkarılacağını iddia eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2022 yılının son çeyreğinde ise üretime başlanılacağını ifade etti:

20 ton altın ve 3,5 ton gümüş rezervi bu bölgede tespit edildi. Şimdi yaklaşık 160 milyon dolarlık bir yatırımla bu rezervin çevreye duyarlı bir şekilde ekonomiye kazandırılmasını TMSF eliyle sağlayacağız. Hesaplamalara göre ilk etapta 6 yıllık ömrü olan bu madende bir yandan da arama çalışmalarını devam edecek. Bulunacak yeni rezervlerle işletme ömrünün 15-20 yıla ulaşmasını bekliyoruz.”

‘Maden hayattır’

Madenciliğin doğa ve tabiat düşmanlığı olarak gösterildiğini ileri süren Fatih Dönmez, “maden hayattır” dedi. Dönmez, sözlerine şöyle devam etti:

Madenciliği ve çevreyi birbirine iki zıt kavrammış gibi göstermeye çalışanların neye hizmet ettiklerini de gayet iyi biliyoruz. Perde arkasında kimlere taşeronluk ettiklerini oluşturdukları algı ve manipülasyonlar gerçekleri nasıl eğip büktüklerini farkındayız.”

‘Rehabilite edilecek’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, madenciliğin yapıldığı yerlerin rehabilite edileceğini ileri sürdü:

Altın madenciliği yaptığımız yerleri rehabilite ettiğimiz dönemde ağaç dikelim ve faaliyet bittiğinde hiç kimse burayı tanıyamasın. Önümüzde güzel örnekler var. Atıkların döküleceği zamanlarda göze hoş görünmeyen görülebiliyor. Ama süratle devrettiğimiz alanları ağaçlandırdığımızda herkesin hayır duasını alacağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.