ManşetYerel

“Enerji üssü” Konya Karapınar çöküyor

0
Fotoğraf: IB Times Guatemala Kenti'nin ortasında 2007'de oluşmuş dev bir obruk

Son dönemde açılması planlanan kömür ocağı, termik ve güneş santrali projeleri ile gündeme gelen Konya’nın Karapınar İlçesi obruklarla çökmeye devam ediyor. Obruk, özellikle kireçtaşı formasyonlarında, su erozyonunun neden olduğu çökmeyle oluşan çukurlara deniyor. Yapılan araştırmalara göre Konya Havzası’nda tarımsal sulama için kullanılan yeraltı sularının her yıl yaklaşık 70 santimetre aşağı çekilmesi, bu bahsedilen obruk oluşumlarını tetikliyor. Nitekim tam da araştırmalarda öngörülen alanlardan biri olan Karapınar’ın Küpbasan mevkiinde geçtiğimiz günlerde yeni bir obruk oluştu.

Fotoğraf: IB Times Guatemala Kenti'nin ortasında 2007'de oluşmuş dev bir obruk

Fotoğraf: IB Times
Guatemala Kenti’nin ortasında 2007’de oluşmuş dev bir obruk

Obruk konusuna Karapınar’da kurulması planlanan kömür işletmesi açısından bakıldığında, yeraltı su seviyesinin altında kalan kömürün çıkarılması, bu suyun tasfiyesini gerektirdiğinden obrukların oluşumunun artacağı öngörülüyor. Ayrıca, yakın zamanda yaşadığımız Soma’daki iş cinayetini hatırlayacak olursak, Karapınar gibi jeolojik açıdan hareketli bu bölge, TEMA’nın Termik Santral Etkileri Uzman Raporu’nda belirttiği gibi son dönemde artan obruk oluşumlarıyla maden güvenliği açısından da tehlikeli. TEMA’nın Karapınar’da yürüttüğü projelerden biri olan CROP-MAL’ın 2012 yılında yayınlanan sonuç raporuna göre, son yıllarda yeraltı su seviyesinin önceki yıllara göre daha fazla düşmesi ovaya yakın kesimlerdeki obruk oluşumu için uygun koşulları hazırladı. Önümüzdeki yıllarda da aşırı su kullanımı devam edecek olursa su tablasındaki alçalma sürecek, bunun sonucu olarak Karapınar Mikrohavzası içerisindeki Karapınar ve Hotamış Ovalarının kuzeyi (Seyithacı, Küpbasan, Akkuyu Yaylaları başta olmak üzere) ve İnoba Yaylası ve çevresi obruk oluşumu açısından riskli alanlar haline gelecek.

Fotoğraf: NTVMSNBC Karapınar'da 2008 yılında oluşmuş 33 metre derinlikte bir obruk, hassas alanlardan biri olan İnoba Yaylası'nda

Fotoğraf: NTVMSNBC
Karapınar’da 2008 yılında oluşmuş 33 metre derinlikte bir obruk, hassas alanlardan biri olan İnoba Yaylası’nda

Projenin tamamlandığı 2012 yılı yazından beri Karapınar’da 4 obruk daha oluştu, 2012’de oluşan iki obruktan biri 4 metre derinliğinde, 12 metre çapında, ikincisi 1 metre derinlikte, 20 metre çapında; 2013’te oluşan obruk 10 metre çapında, 20 santimetre derinliğe sahip. Son obruk geçtiğimiz günlerde raporda belirtilen riskli alanlardan biri olan Küpbasan’da tarımsal arazinin ortasında meydana geldi. Yaklaşık 20 metre çapında, 5 metre derinliğinde. Yöre halkı, bu ani çökmelerin evlerin, okulların bulunduğu alanlarda gerçekleşebilecek olmasından endişeli. TEMA’nın CROP-MAL Projesi danışmanı, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç.Dr.Erhan Akça, bu sene yaşanan kuraklıkla yeraltı sularının son dönemdeki en yüksek kullanıma maruz kaldığını dolayısıyla obruk oluşumlarını önümüzdeki günlerde daha fazla göreceğimizi söylüyor.   (Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.