ManşetEnerjiTürkiye

Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı kuruldu: Karbon piyasası ve emisyon ticareti yetkisi

0

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasında Dair Yönetmelik’le birlikte Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna bağlı bir Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı kuruldu. Kararla birlikte yeni başkanlığa karbon piyasası ve yeşil sertifika gibi piyasa süreçlerinde görevler tanımlandı.

Başkanlık görev ve yetkileri arasında karbon piyasası, emisyon ticareti, yeşil sertifika ve benzeri piyasa süreçlerinin tasarımı, mevzuatının geliştirilmesi, uygulamaya geçirilmesine dair çalışmalar, uygulamaların izlenmesi ve yönlendirilmesi bulunuyor.

Fosil yakıt kullanımında yetkilendirildi

Öte yandan başkanlığa fosil yakıtları ikame veya destekleyici olarak kullanılabilen hidrojen, biyoatıklar, sentetik ve parafinli yakıtlar, biyometan ve benzeri alternatif yakıtların enerji piyasasında kullanılmasına yönelik araştırmalar yapması, yakıtların kullanılmasına ilişkin izin ve izleme süreçlerini tasarlaması ve yönetmesi görevleri de verildi.

Kurumun görevleri arasında Ar-Ge faaliyetlerinin ve yenilikçi politikaların ve projelerin izlenmesi, desteklenecek projelerin tespiti, desteklerin kapsamı ve miktarının belirlenmesi ve destekleme uygulamalarının izlenerek sonuçlarının değerlendirilmesi de yer alıyor.

Dijitalleşme süreçleri ve elektrikli araçlar

Yeni Daire Başkanlığı ayrıca dijitalleşme süreçlerini izleyip değerlendirecek ve alternatif yakıtlarla ilgili araştırmalar yapacak.

Ek olarak Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonlarının birlikte çalışabilirlik esasına uygun ve standartlara uygun şekilde kurulmasıyla ilgili işlemler ile şarj hizmetiyle ilgili mevzuatın geliştirilmesine çalışacak ve şarj hizmeti vermek isteyen kişilerle ilgili piyasaya giriş izni ve piyasa faaliyetlerinin izlenmesiyle ilgili işlemleri de yürütecek.

Yönetmelikle birlikte EPDK bünyesinde yer alan başkan yardımcısı kadrosu sayısı da ikiden üçe çıkarıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.