ManşetTürkiye

Enerji Bakanı Taner Yıldız: “Rüzgar enerjisine daha fazla teşvik yok.”

0

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nda (USAK) konferansa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanunu ile ilgili soruya cevap verirken, 5,5 euro/centten devletin 10 yıl alım garantisinde bir artırım beklendiğini ancak fiyat artırımına gitmeyeceklerini belirtti. Bakan, “Özel sektöre çok fazla kar verirseniz sermaye aktarımı olur. Az verirseniz zarar ederler. Makul bir fiyat vermeliyiz. Bizim verdiğimiz fiyat makul. Çünkü 76 bin megavatlık müracaatın 33 bin megavatın şu anda lisansı ben almalıyım diye firmalar yarışmaya giriyor. Nükleer santrali 20 cente verin tıkır tıkır yaparlar. Yatırımcılar fiyatla ilgili artırım bekliyorlarsa bu olmayacak. İşlerine güçlerine baksınlar. Biz vatandaşın faturasını korumak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

2023’e kadar en az iki nükleer santral yapmalıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin 2023 yılına kadar en az iki nükleer santral yapması gerektiğini söyledi. Bir Karadeniz, bir Akdeniz’e nükleer santralin kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirten Yıldız, “5’er bin megavatlık iki santral yapacağız. Bunlar bitiğinde enerji ihtiyacının yüzde 10 enerji karşılayacak.” dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye’nin yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarından enerji ihtiyacını karşılamak zorunda olduğunu kaydetti. Su, rüzgar, çöp, güneş gibi alanlardan enerji üretmek için her türlü çalışmayı yaptıklarını aktaran Yıldız, uluslar arası siyasetin yükünü enerji sektörünün çektiğine işaret etti.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Yıldız, 2023’e kadar kaç nükleer santralimiz olacak? sorusuna “En az iki tane nükleer santrali yapmamız lazım.” karşılığını verdi.

Türkiye’nin 2023 yılında 22 saat elektriğimiz var 2 saat elektriğimiz yok deme hakkı bulunmadığını vurgulayan Taner Yıldız, Enerji Bakanı olarak bu konuda hiçbir mazeretin olmayacağı tek cümlenin bu olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, “Amacımız, doğalgaz, nükleer, HES, hangisinden yaparsanız yapın arz güvenliğiyle alakalı 1 dakikalık dahi olsa bir sıkıntı yaşamayalım.” diye konuştu.

HES eleştirileri yersiz

Karadeniz’e kurulacak Hidro Elektrik Santraller’le (HES) ilgili soruya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, HES potansiyelinin 15 bin megavatının işletmede, 15 bin megavatının lisanslı ve inşa aşamasında, 15 bin megavatının ise proje aşamasında bulunduğunu bildirdi.

HES potansiyelinin Türkiye tarafından 3’te 1’ini kullandığına dikkat çeken Taner Yıldız, “Bu bu kadar önemliyken karşı çıkışlar var. Çok azı haklı bir kısmı ise işin tadını kaçırdığını görüyoruz. Ülkesini seven bir insanın her ülkede olduğu gibi kendi kaynaklarını kullanmaktan başka doğal bir şey yok. HES’lerin yeşilin içine yapıldığı yönünde eleştiriler var. Su gittiği yeri zaten yeşil yapıyor. Biz de HES’leri suyun olduğu yere yapıyoruz. Bu doğal. Ancak çok hoyratça kullanan müteahhitler sebebiyle talihsizlikler yaşadık. Bu tepkilerin bir kısmını haklı görüyorum. Çevre Bakanımızla oturduk bir düzenleme yapıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Eleştirilerin birçoğunun yersiz olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, “Hem nükleere, hem su kaynaklarına, hem rüzgara, kuş uçuşlarını etkilediği için rüzgara, jeotermal yer altı dengesini bozuyor diye muhalefet ediliyor. Ben o zaman teknik gerekçelerle değil politik gerekçelerle temellendirilememiş karşı çıkış olarak izah ederim. O zaman hiç büyümeyelim diyorsunuz. Siyasi istikrarı tehdit olarak görürüm ben bunu.” diyerek tepki gösterdi.

Kuzey Irak’taki petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili soruya Taner Yıldız, “Uluslar arası siyaseti omuzlarımızda taşıdığımız için Kuzey Irak’a girmiyoruz. 100 km boru hattıyla bunu yapacak iken Venezuela’ya gidiyoruz.” cevabını verdi. Nabucco projesiyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü bütün kazan kazanlar 6 ülkede buluştuğu zaman projenin hayata geçeceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, vatandaşların kendi evlerin elektrik üretip üretmeyecekleri sorusuna “500 kilovatın altında her vatandaş elektrik üretebilir.” dedi. (CHA, Zaman)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.