İstanbul SözleşmesiManşetTürkiye

Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıkladı

0
cumhurbaşkanı

Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs’ta yapılacak seçim için cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararı aldı.

Son toplantısında seçime ittifak adıyla girme kararı alan ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi’nin (EMEP) de yer aldığı altı siyasi partiden oluşan ittifakın tutum belgesini açıklayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yaptığı bir basın açıklamasında “Tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı deklare ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünya Ticaret Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin yanı sıra HDP’nin de içerisinde yer aldığı Kürdistani İttifak çalışmasında yer alan partilerin temsilcileri de katıldı.

‣ Seçim yolunda: Altı parti Emek ve Özgürlük İttifakı altında seçime gireceğini açıkladı

‘Tarihsel sorumluluk’

Buldan, seçimlerde, tarihsel sorumluluklarını yerine getireceklerini kaydederek “Tarihsel bir andan geçiyoruz. Yaşadığımız çoklu sorunları, çözümsüzlük ve ağır bunalım derinleşmektedir. AKPMHP iktidarı toplumun bugününü çalmıştır, yarınını tehdit etmektedir” dedi.

cumhurbaşkanı

“Ülke ve toplum olarak 15 Mayıs sabahına umutla uyanacağız” diyen Pervin Buldan, insanların demokratik değişimi gerçekleştirecek güçlerin parlamentoda çoğunluğu kazandığı, Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözüm için Meclis’in asli irade olarak görüldüğü, muhatapların şeffaf diyalog ekseninde özgür tartışma yürütebildiği, yurttaşların eşit ve özgür bir gelecek kuracağı günlere özlem duyduğunu aktardı.

İttifakın, İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar yürürlüğe sokacağını ve kadınların kazanımlarını Anayasal güvence altına almak için mücadele edeceğini bildiren Buldan, “Kadın özgürlükçü bir yaşam kuracağız, tüm alanlarda özgür olacakları yarınların teminatı biziz” diye konuştu.

Türkiye’nin demokratikleşmesinin yolunun Meclis’te emek, adalet ve barışta ısrar edenlerin demokratik değişim ve dönüşümü gerçekleştirecek olanların, önemli bir güç elde etmesinden geçtiğini kaydeden HDP Eş Genel Başkanı,  “Tek adam sistemi ve restorasyon arasında sıkıştırılmak istenen halkımızın gerçek alternatifi biziz” ifadelerini kullandı.

Buldan, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” dedi ve ekledi:

“Demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin gerçekleşmesi için, yoksulluğa, yolsuzluğa, talana ve ranta dayalı bir yönetimi sürdürmüş olan bu iktidardan hesap sorma konusunda oldukça kararlıyız.

Türkiye’nin çatışmaya değil, aklı selim olanı uygulayarak barışmaya; toplumsal ve siyasal sorunlarımıza kalıcı, gerçekçi ve kapsayıcı çözümler üretmeye ihtiyacı var. Toplumu kutuplaştıran, gerginlik çıkaran, iç ve dış düşmanlar yaratarak huzursuzluğu büyüten, milyonlarca yurttaşın taleplerini ve özlemlerini görmezden gelen bir kişinin kazanma şansı olmayacaktır.”

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi (AYM), kapatma davasındaki sözlü savunmasını 14 Mayıs’taki seçimlerden sonra yapmak isteyen HDP’nin talebini oy birliğiyle reddetti. HDP, sözlü savunmasını 11 Nisan’da yapacak.

HDP’ye yönelik kapatma davasında, sözlü savunma tarihi 14 Mart olarak belirlemişti. Parti, 11 ili etkileyen depremleri gerekçe göstererek savunmanın üç ay ertelenmesini talep etmişti. AYM ise üç yerine bir ay erteleme kararı vermişti.

HDP, seçimlere bir ay kala kapatma baskısının anti demokratik olacağı gerekçesiyle sözlü savunmanın seçim sonuna bırakılması için bir kez daha talepte bulunmuştu. Ancak AYM bu talebi reddetmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri ve 13. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, adaylığına destek ziyaretleri kapsamında, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Meclis’te bir araya gelmişti.

Görüşmede, Kürt sorununun çözümünden, belediyelere kayyum atanmasına, siyasi tutukluluklara kadar kapsamlı konular ele alınmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.