EkonomiManşetTürkiye

Emek ve Demokrasi örgütleri: Temel gelir güvencesi yaşatır

0

Demokrasi İçin Birlik oluşumu, temel gelir güvencesine dikkat çekmek ve bu doğrultuda başlatılan kampanyayı tanıtmak için bir basın açıklaması düzenledi. Kampanyayı şu ana kadar 100’e yakın oluşum imzaladı.

“Temel gelir güvencesi yaşatır” başlığıyla yapılan basın toplantısında, Türkiye’de zaten adaletsiz olan gelir dağılımının, koronavirüs salgınıyla daha da derinleştiği ifade edilirken, milyonlarca kişinin işsiz kaldığı gibi, esnafların kepenk kapattığına da değinildi.

Basın açıklamasında, devlet tarafından vatandaşlara aylık periyodlarla düzenli ve karşılıksız temel gelir güvencesinin kademeli olarak, refah düzeyinin altında yaşayanlardan başlayarak acilen hayata geçirilmesi talep edildi.

‘Bir nefes payı’

Basın açıklamasında konuşan Demokrasi İçin Birlik Koordinasyonu’ndan Nesteren Davutoğlu, “Taşı çatlatacak kadar büyük bir adaletsizlik var” diyerek temel gelir güvencesi talebinin ortaklaştırılmasının temel hedef olduğunu kaydetti.

Davutoğlu’nun yaptığı konuşmanın satır başları şöyle:

Memleketin gerçek gündemi, işsizlik, yoksuzluk ve geçimdir. Gelir güvencesi talebi masanın üzerinde duruyor. Hedefimiz bunu hayata geçirmek. Bu sebeple kampanyayı başlatıyoruz.

Temel gelir güvencesi her derde deva olmayacak. Bu yeni bir düşünce, dünyanın baktığı opsiyondur. Ülke zenginliğinin adil paylaşılacağı güne kadar bir nefes payıdır. Asgari insani koşulların sağlanması için temel gelir güvencesi yaşatır.”

‘Acilen hayata geçirilmeli’

Basın açıklamasını okuyan Yazar Ayşegül Devecioğlu, temel gelir güvencesinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı:

Gelir adaletsizliği korkunç boyutlara ulaştı. Yoksullukla birlikte milyoner- milyarder sayısı artıyor. Yoksulluk, yalnızca bireyin barınma, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişememesi, yeterli gıdadan yoksun bırakılması değil aynı zamanda toplumdan dışlanması demek. Hak değil sadaka olarak verilen sosyal yardımlar, yoksulluğu önlemiyor, kalıcılaştırıyor.

Oysa onurumuzla, insanca yaşamaya hepimizin hakkı var.
Her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği salgının önlenmesi için tam kapanma gerekiyor. İnsanların en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği bu koşullarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde de uygulanan temel gelir güvencesi, ülkemizde de kademeli olarak minimum refah düzeyinin altında yaşayanlardan başlayarak bütün topluma yaygınlaştırılacak şekilde acilen hayata geçirilmelidir.

Özellikle salgın koşullarında insanların beslenme, barınma, ısınma gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamak devletin görevidir. Eğer zenginleri daha zenginleştirmek değil, toplumsal zenginliği adil olarak bölüşmek, açlığı ve yoksulluğu önlemek hedeflenirse, ülkemizin temel gelir güvencesi için kullanacağı kaynak vardır.”

‘Dünyada başarılı örnekleri var’

Toplantıda söz alan isimlerden Prof. Dr. Mustafa Durmuş ise, temel gelir güvencesinin insanların hayatlarını iyileştireceğine ve insanların kendilerine nitelikli zaman ayırabileceğine vurgu yaptı.

Temel gelir güvencesinin dünyada başarılı örneklerinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Durmuş, “Hem işçi sınıfını hem de kadınları güçlendirecek bir araç” dedi.

‘İşçilerin yaşam sigortası’

DİSK/Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölge Başkanı Turgay Özdemir, pandemide işçilerin kaderlerine terk edildiğini belirterek, temel gelir güvencesinin işçilerin yaşam sigortası olduğunu söyledi. Ayrıca, Özdemir temel gelir güvencesini işçiler arasında büyüteceklerini de sözlerine ekledi.

Sosyal yardımlar da engelleniyor

Toplantıda söz alan isimlerden biri olan kod 29 mağduru Mesut Toprak, koronavirüs sürecinde evden çalışmaya başladıklarını, ancak bu süreçte mesai saatlerinin de dışında çalışmaya başladıklarını, yemek ücretlerini, prim konusunu gündeme getirdiği için de işten çıkarıldığını söyledi. Toprak, kod 29’un işsizlik maaşı almaya, iş bulmaya, sosyal yardım almaya engel teşkil ettiğini kaydederek, ancak dayanışmayla ayakta kalabildiklerini kaydetti.

Patronlar, pandemi sürecinde özellikle sendikaya üye olmuş işçileri işten çıkarma yasağı kapsamı dışında kalan Kod 29 ile işten çıkardı.

Böke: ‘Türkiye, ekonomik buhrana koronadan önce yakalandı’

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Türkiye’nin ekonomik buhrana koronavirüs salgınından önce yakalandığını, bu buhranın koronavirüsle derinleştiğine işaret etti.

“Sosyal devlet dayanışmanın merkezinde olmak zorunda” diyen Böke, CHP’nin aile destekleri sigorta programıyla temel gelir güvencesinin birbirini destekleyici olduğuna dikkat çekti.

Programın bütüncül olmasına dikkat çeken CHP’li Selin Sayek Böke, “Temel gelir güvencesiyle adil bir vergi reformu bu adımların bir bütünü olarak değerlendirilmeli” dedi.

‘Artık yeniyi konuşma zamanı’

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, temel gelir güvencesiyle vatandaşların güvence altına alınması gerektiğini belirtti.

Paylan, iktidarın ekonomide bir yıkım yarattığını, ancak yeniyi konuşmak gerektiğini kaydetti:

İktidar bir yıkım yarattı. artık yeniyi konuşma zamanı. Bu iktidar gidecek. Paylaşımcı bir anlayışa ihtiyaç var.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.