ManşetSivil Toplum

Emek Sineması yıkımındaki çatlaklara Yenileme Kurulu’ndan suç duyurusu

0

Emek Sineması yıkımının projeye uygun yapılmadığı İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından belgelendi. Cercle D’orient binasında çatlaklar oluşmasına neden olan yıkımla ilgili Yenileme Kurulu suç duyurusunda bulundu.

page_emek-sinemasi39nin-yikimina-baslandi_958350334

TMMOB İstanbul Mimarlar Odası bugün yaptıkları basın açıklamasında konuyla ilgili ayrıntıları kamuoyuyla paylaştı.

2863 sayılı yasaya ve koruma ilkelerine aykırılığına rağmen devam eden inşaatın “Cercle D’orient, İsketinc Apartmanı ve Melek apartmanı olmak üzere kültür varlıklarına zarar verilmiş ve çevre binalar can ve mal sağlığı açısından tehlike arz eder hale geldiği” belirtildi.

Açıklamada Yenileme Kurulu’nun suç duyurusu kararı aktarıldı:

Kurula herhangi bir rapor iletilmedi

“T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ;12.02.2014 gün ve 1199 Karar sayılı kararı ile “…. Emek Sinemasına ilişkin uygulamanın, anılan Kurul kararıyla uygun bulunan I. alternatif doğrultusunda yapılmamış olduğu anlaşıldığından ve konuyla ilgili olarak Kurulumuza herhangi bir bilgi, belge ve raporun iletilmemiş olması sebebiyle, 2863 sayılı Kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 9. maddesine aykırı uygulama yapıldığından, anılan yasanın 65. maddesi kapsamında ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına….”

emekalk

Gerekli Önlemler alınmadı

“…yerinde yapılan incelemede Cercle D’orient binasında çatlaklar olduğu görüldüğünden, olası tahribatın önüne geçmek adına bahsi geçen çatlakların gözlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve güncel rölöve ile güçlendirme projelerinin Kurulumuza iletilmesi gerektiğine..”

“ayrıca söz konusu 338 adada yapılan kazı uygulaması sırasında gerekli önlemlerin (iksa, askı, vs) yeteri kadar alınmamış olması sebebiyle.. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Kanunun 65. maddesi kapsamında ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına….” karar verilmiştir.

Tmmob Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi , 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tesbitiyle ilgili “kültür varlıklarına verilen zarar konusunda içimizi acıtsa da bütün ilgililerin hesap verecekleri konusunda hala yitirmediğimiz inancımızı yenilemiştir” açıklamasını yaptı.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.