Kültür-SanatManşet

Film Festivali Emek Sineması işgali ile resmen başladı

0

İstanbul Film Festivali açılış töreninde eylem yapan Emek Bizim İnsiyatifi’nin çağrısıyla Pazar akşamı 17.00’de Emek Sineması önünde toplanan grup binaya girerek işgal etti.

İstanbul Film Festivali her sene olduğu gibi Emek Sinemasının fuayesinde açıldı. Yıkılmaya sevdikleri ile direnen Emek Sinemasının fuayesinde

İşgal sırasında eyleme destek veren müzisyenlerin eşliğinde şarkılar söyleyen, “Emek Bizim, İstanbul Bizim” sloganları atan grup İstanbul Film Festivali ile adı özdeşleşen Emek Sineması’nda alternatif bir açılış töreni gerçekleştirdi.

İşgal eylemi 19.40 sıralarında sona erdi. İşgal Eylemini gerçekleştirenler “Bugün Emek Sineması’nı kurtarmak için farklı ve etkin eylem biçimleri yapabileceğimizi gösterdik. Mücadelemiz sürecek” diyerek önümüzdeki dönemde de Emek Sineması’nın ranta kurban verilmesine engel olacaklarını ifade ettiler.

İşgal sırasında Yeşil Gazete’ye demeç veren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Emek Bizim İnsiyatifi üyesi Bülent Müftüoğlu eylem sırasında sinemanın içinden çektiği fotoğrafları paylaştı. Sinemanın son hali hakkında da bilgiler veren Müftüoğlu, “‘ Rüya Sineması artık ancak rüyalarımızı süsleyebilir. Tüm ahşap işleri kimbilir hangi hurdacıya sattılar. Gidenler bilir , perdenin üstünde ahşap kabartma üzerinde saz çalan bir aşık ve ona eşlik eden halk oyunu oynayan 3 kadın figürü bulunuyordu. Bari onu önceden yerinden sökseydiniz. Adını bile bilmedigimiz sanatçısı da şimdi inim,inim inliyordur , evrenin bir yerlerinde” diye konuştu.

Emek Sinemasının tüm sinemaseverlere yaşama sevinci aşılayan girişi ve bilet gişesinin son hali

“Emek Sineması’na girdiğimizde ortada karşımıza gelen bilet gişesi ve enfes mermerle kaplı sütunu … Sağ tarafta ise festival zamanlarındaİKSV festival dönemi bilet satış noktası vardı. Şimdi sadece ”çağrıştırıyor” diyebiliyoruz.” diyerek Emek Sineması’nın restore ediyoruz bahanesini öne sürerek yıllardır sinemanın talan edilmiş olduğunu vurguladı.

Emek Sinemasının çatısında da delikler olduğunu ve oradan sızan yağmur sularının yağmadan arta kalan malzemeyi de çürüteceğini, “Bu arada sinema salonununda ,çatıda açıldığını tahmin ettiğim bir delikten , içerde herşey sırılsıklam.Bir yorum , herşeyi daha rahat sökebilmek için çürümeye bırakılmış” sözleri ile ifade etti.

Fotoğraflar: Bülent Müftüoğlu

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.