Kültür-SanatManşet

ELP şimdi bir kişi eksik: Keith Emerson hayatını kaybetti

0
Keith Emerson (1944-2016)

Progresif rock’ın en önemli gruplarından Emerson, Lake and Palmer’ın (ELP) üyelerinden, tuşlu çalgılar üstadı ve besteci Keith Emerson 71 yaşında öldü.

Keith Emerson (1944-2016)

Keith Emerson (1944-2016)

1970’lerin süper gruplarından ve progresif rock türünün yaratıcılarından biri olan ELP, klavyede Keith Emerson, gitar ve vokalde Greg Lake ve davulda Carl Palmer’dan oluşuyordu. Rock tarihinin en önemli klavyecilerinden biri kabul edilen Keith Emerson 1944’de Yorkshire’da doğdu. İngiliz sanatçı, klasik müzik eğitimi aldıktan sonra Hammond org çalmaya başladı ve aralarında kurucusu olduğu, 1967’de kurulan The Nice’ın da olduğu birkaç grupta yer aldı.

Keith-Emerson

1969’da Moog synthesiser çalmaya başlayan Emerson, bu enstrümanı stüdyo dışında ve turnelerde kullanan ilk sanatçı oldu.  1970’de kurulan ELP’nin diğer elemanlarından Greg Lake, öncü progresif gruplardan King Crimson’un ilk dönem üyelerindendi. Carl Palmer ise daha önce yine progresif rock’ın öncü gruplarından The Crazy World of Arthur Brown ve Atomic Rooster’da çalmıştı.

Emerson, Lake and Palmer

Emerson, Lake and Palmer

ELP, 1970’da dağılana kadar ELP, Tarkus, Pictures at an Exhibition, Brain Salad Surgery ve Works gibi klasikleşen albümler yaptı. Keith Emerson, özellikle Mussorgsky’nin Bir Sergiden Tablolar’ına yaptığı senfonik rock yorumuyla türün tanımlayıcı çalışmalarından birine imza attı.

Sanatçı dün gece Los Angeles’da hayatını kaybetti.

Kaynak: Classic Rock ve Wikipedia

Haber: Yeşil Gazete 

You may also like

Comments

Comments are closed.