ManşetBilim-TeknolojiEnerji

Elektrikli uçakların uzun mesafe uçabilmeleri için ‘yeni nesil pil’ tasarlandı

0

Japon Ulusal Malzeme Bilimi Enstitüsü’nde (NIMS) görevli araştırmacılar, 500Wh/kg’ın üzerinde enerji yoğunluğuna sahip yeni nesil bir pil tasarladı. Bu pilin kullanımıyla uzun mesafeli elektrikli uçakların önü açıldı.

Geliştirilen yeni lityum-hava pili Tesla araçlarında bulunan 260Wh/kg lityum iyon pillerden daha fazla enerji yoğunluğuna sahip. Bu pillerde güneş enerjisiyle şarj edilme özelliği de bulunuyor. Söz konusu özelliğiyle uçaklar haricinde dronelar ve elektrikli ev aletlerinde de kullanılabilirler.

Araştırmacılara göre, pil “şimdiye kadar elde edilen en yüksek enerji yoğunluğuna sahip ve bu enerji depolama potansiyeliyle ileriye doğru atılmış büyük bir adımı işaret ediyor.”

NIMS’nin açıklamasına göre, “Lityum-hava pilleri, nihai şarj edilebilir piller olma potansiyeline sahip, hafif ve yüksek kapasiteli. Enerji yoğunlukları şu anda mevcut olan lityum iyon pillerin birkaç katı.”

Independent‘ın aktardığına göre, ekip şimdi pilin çevrim ömrünü önemli ölçüde artırmak amacıyla pile başka malzemeler eklemeyi planlıyor.

‘Benzin kadar enerjiyi depolama potansiyeline sahip’

Lityum-hava pilleri ya da lityum-oksijen pil, daha hafif katot ile oksijenin ortamda serbestçe mevcut olması ve pilde depo edilmesine gerek olmaması nedenleriyle daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip olabilecek. Bu teknoloji neredeyse bir tank benzin kadar enerjiyi depolama potansiyeline sahip ve lityum-iyon pillerinden 5 ila 10 kez daha fazla bir enerji depolama kapasitesine sahip olacak. Bu durumun lityum-hava pili ile çalışan arabalara şarja ihtiyaç duymadan daha fazla yol gitmesine olanak sağlaması bekleniyor.

Araştırmacılara göre lityum iyon pillerinin kilogram başına yaklaşık 585 watt-saat ve lityum-sülfürün teorik olarak 2600 watt-saat elektrik iletim potansiyeli bulunurken, bu rakam lityum-hava pillerinde 5000 watt-saatin oldukça üstüne çıkabilir.

Şimdiye kadar, elektrikli uçaklar küçüktü ve genellikle kısa mesafeli özel uçaklara odaklanan çabalarla, uzun mesafelerde çok sayıda yolcu taşıyamıyordu.

Bu hafta, Rolls-Royce‘un Spirit of Innovation elektrikli uçağının, 600 km/s (380 mil/sa) üzerinde hızlara ulaşmasının ardından dünyanın en hızlı pille çalışan aracı olduğu doğrulandı.

Uzmanlar, bu tür çalışmaların yalnızca yakıt yakan motorlardan kaynaklanan kirliliği azaltmakla kalmayacağını, aynı zamanda havalimanlarını düşük nüfus yoğunluğuna sahip bölgelere kurmaya zorlayan gürültü kirliliğini de ortadan kaldıracağını söylüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.