DünyaEkolojiManşet

Elektrikli araç için ağaç katliamı

0

Tesla‘nın Almanya’daki ilk elektrikli araç fabrikasının inşasına yönelik  geçici durdurma kararı sonrasında nihai kararını veren Mahkeme firmanın inşaat için bölgeyi temizleme yani ‘ağaçları kesme hakkına’ sahip olduğuna hükmetti. Bu kararla birlikte, yaklaşık 92 hektarlık bir bölgede, ormanlık alan yok edilecek.

Sputnik’in haberine göre, Alman Endüstrileri Federasyonu kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Federasyon yetkililerinden Holger Loesch, kararı, Almanya’yı yatırım yapılacak bir yer olarak göstermesi bakımından önemli olarak niteledi. Loesch ayrıca plan ve onay süreçlerinin tartışmaya açılması gerektiğini çünkü mevcut haliyle ciddi gecikmeler yaşandığını savundu.

İtiraz üzerine kesim durdurulmuştu

Berlin yakınlarındaki ormanlık bir alanda kurulacak fabrikaya karşı çevre örgütleri dava açmıştı. Alt mahkemenin sakıncalı bulmaması üzerine Tesla ağaç kesimine başlamış; ancak Green League Brandenburg adlı çevre örgütü, fabrikanın, bölgedeki doğal yaşamı ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini belirterek konuyu üst mahkemeye taşımıştı.

Berlin-Brandenburg Yüksek İdari Mahkemesi, çevre örgütlerinin başvurusu karara bağlanıncaya kadar Tesla’nın fabrika kurulacak alanda ağaç kesme faaliyetlerine son vermesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme, nihai karar verilene kadar firmanın işi tamamlayacağı endişesi nedeniyle bu kararın alındığını belirtti.

Grünheide bölgesine kurulması planlanan, pil ve otomobil üretecek ‘Gigafactory’, Tesla yöneticisi  Elon Musk tarafından ilk olarak geçen kasım ayında duyurulmuştu. Fabrikanın 2021 ortasına kadar tamamlanması bekleniyor. Tesla’nın hâlihazırda biri ABD‘de biri de Çin‘de olmak üzere iki Gigafactory’si bulunuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.