EkolojiManşetTarım-GıdaYerel

Elektrik santralinden çıkan tozlar narenciye üretimine zarar veriyor

0

Adana’nın Karataş yolu üzerinde kurulu bulunan enerji santralinin filtresiz bacalarından çıkan tozların, narenciye ürününe zarar verdiği bilirkişi raporuyla da kanıtlandı.

Bölge Gazetesi’nde yer alan habere göre Ziraat Mühendisi Zeki Yıldırım ve Faruk Durmuş tarafından hazırlanan raporda bacalardan çıkan tozların çevreye verdiği ve vereceği zararlar dile getirilerek yakıt bacalarından çıkan tozların dikili narenciye bahçesi üzerine geldiği ve verim ve kalite kaybına yol açabileceği belirtiliyor.

Santrale 500 metre mesafede

Raporda Erdal Aslı’ya ait arazinin 60 bin metrekarelik kısmında ardışık sistem mandalina ağaçları ve 177 bin 240 metrekarelik kısmında ise ardışık sistem limon ağaçlarının dikili olduğu belirtildi.

Adana Karataş Karayolu’na en yakın 150 metre en uzak 600-700 metre mesafede olduğu belirtilen narenciye bahçesinin batısında TBY Enerji Santrali olduğu belirtildi. Bahçenin TBY Enerji Santrali’ne uzaklığının ise 500-600 metre olduğu söylendi.

Bitkiler tozla kaplı

Raporda, “Özellikle güneyden ve batıdan esen rüzgarların etkisiyle enerji santralinin yaklaşık 30 metre yükseklikte olan yakıt bacasından çıkan tozların dikili narenciye bahçesi üzerine geldiği görüldü. Bahçe içerisinden rastgele seçilen ağaçlarda yapılan gözlemde bikilerin önemli ölçüde tozla kaplı olduğu, tozların bitkilerin yapraklarındaki stomlarını kaplayacak yoğunlukta olmasından dolayı fotosentez oluşumu etkisini azaltabileceği, vejetatif büyüme ile çiçek oluşumu ve meyve oluşumunda etkili olan polen tozlaşmalarını engelleyebileceği, meyve tutumunda azalmalara sebebiyet verebileceğinden yukarıda fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere oluşan meyvelerde de tutum aşamasında yanmalar yaptığı ve ciddi meyve dökümleri olduğu gözlemlenmiş, oluşan meyvelerde ise kalite kayıpları olacağı saptanmıştır” denildi.

Verim kayıpları oluşturacak

Ayrıca yaprak üzerindeki toz miktarının fazla olmasından kaynaklı olarak vejetasyon sürelerinde kısalmalar olacağı, bitkilerin gelişiminde gerileme ve verim kayıpları oluşturacağı ifade edildi.

Açıklamada “Verim kaybının ne kadar olduğunun belirlenebilmesi için hasat zamanında elde edilen ürünle bölge genelindeki benzer yaş ve cinsteki narenciye ürünlerinin verim ortalamaları kıyaslandığında zarar miktarı ve zarar oranı net belirlenebileceği kanaatine varılmıştır” denildi.

Ne olmuştu?

Bölge Gazetesi, enerji santralinin filtresiz bacalarından çıkan tozların, narenciye bahçelerini etkilediğini haberleştirmişti. Bir üreticinin karpuzun üzerindeki tozları kullanarak parmaklarıyla ZULÜM yazdığı belirtilmişti.

Bu durumdan sorumlu şirketin avukatları ise gazetenin haberine ilişkin Bölge Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.