ManşetYerel

Elazığ’daki depremde hasar gören evler ve insanlar kaderine terk edildi

0

Gazeteci Yasin Kobulan 27 Aralık günü Elazığ‘ın Sivrice ilçesinde  meydana gelen 5,3’lük depremin ardından evlerinde meydana gelen hasarla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne başvuruda bulunduklarını ve müdürlükten kısa sürede kendilerine dönüleceğinin söylenmesine rağmen kimsenin köye gelmediğini söyledi. 

Kobulan 24 Ocak 2020 yılında yine Elazığ’da meydana gelen 6,8’lik depremde de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ailesinin yaşadığı eve az hasarlı, amcalarının yaşadığı eve ise orta hasarlı raporu verildiğini belirti. 

Sadece iki jandarma gelmiş

En son meydana gelen depremde evlerin ne kadar hasar aldığı Yasin Kobulan’ın çektiği fotoğraflardan anlaşılıyor. Fakat, bölgeye iki jandarma haricinde gelen giden olmadığını söyleyen Kobulan yaşananları şöyle anlattı: 

Biz abimle birlikte İstanbul ve Ankara’dan geldik. Biz gelmeden önce iki jandarma yetkilisi deprem olduktan sonra köye gelmiş. Sadece can kaybı var mı yok mu ona bakıp gitmişler.”

Yasin Kobulan’ın ailesinin yaşadığı ev.
Fotoğraf: Yasin Kobulan

Kobulan ve abisi köye geldikten sonra evlerde oluşan hasarlar ilgili konuşmak için muhtarlıkla iletişime geçmişler. Ancak, muhtar kendilerinin bir şey yapamayacağını, bu konuyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ilgilendiğini söylemiş. 

Fotoğraf: Yasin Kobulan

Yasin Kobulan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ulaştıklarını, fakat kendilerine gelip bizzat başvuru yapmaları gerektiğinin söylendiğini kaydetti: 

Biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ulaştık. ‘Gelip başvuru yapmanız gerekiyor’ dediler. Gittik başvuruyu yaptık, fotoğrafları verdik. ‘Kısa sürede döneceğiz’ dediler. Ama başvuru yaptığımıza dair bir evrak ya da belge vermediler.”

Kimse gelmedi

Başvurularının üzerinden beş gün geçmesine rağmen köye kimsenin gelip gitmemiş: 

Beş gün oldu. Kimse gelmiş değil köye. Vali merkez üssü olan Kavaklıtepe köyüne gitti. Ama o köyden başka bir köye gittiler mi gitmediler mi bilmiyoruz. Şu an bizim buraya hiçbirisi gelmedi. Ne Vallilikten, ne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden, ne AFAD’dan ne de Sivrice Kaymakamlığı’ndan. Kimsenin geldiği yok.

Fotoğraf: Yasin Kobulan

‘Amcamların gidecek başka bir yeri yok’

Yasin Kobulan, evlerin oturulamayacak durumda olduğunu, ancak amcalarının gidecek başka yerleri olmadığı için orada yaşamaya devam ettiklerini belirtti:

Fotoğraflarda da görüldüğü gibi evler oturulmayacak durumda. Mesela amcamların gidecek yeri yok. Onlar evde oturmaya devam ediyor.

Benim annem, babam köyde yaşıyor. Hayvanlar var. Bırakıp gidemiyorlar. Komşunun kendine özel bir konteyneri vardı. Annemle babam şu an orada yaşıyor.

Yasin Kobulan’ın amcalarının yaşadığı ev.
Fotoğraf: Yasin Kobulan

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.