GündemManşetTürkiye

Elazığ’da 6.8 büyüklüğünde deprem

0

Elazığ Sivrice‘de saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’ın bildirdiğine göre, 6,8 büyüklüğündeki depremde Elazığ’da 13 kişi, Malatya‘da 4, Diyarbakır‘da 1 kişi hayatını kaybetti, 651 kişi yaralandı. Yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Tunceli, Samsun, Tokat, Çorum, Sivas, Niğde, Kayseri Kırşehir, Trabzon, Ordu ve Giresun’da da hissedildi. Depremin İran, Irak ve Suriye’den de hissedildiği belirtiliyor.

6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Sivrice ilçesinde saat 21.08’de 5,4, Baskil ilçesinde saat 21.17’de 5,1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi. Sivrice’deki sarsıntı, yerin yaklaşık 7,03, Baskil’deki ise yerin 10,62 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Soylu: Enkazdaki 30 kişiye ulaşmaya çalışıyoruz

Elazığ’a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ’da 10, Malatya’da 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Soylu, “Malatya Doğanyol’da 5 kaybımız, Elazığ Merkez’de 7 vatandaşımız, Sivrice’de 2, Maden Gezi beldesinde 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Elazığ’da enkazda kalan 30 kişiye ulaşmaya çalışıyoruz”dedi.

Soylu, son bilgilere göre Malatya‘da depremden etkilenen bölgelerde göçük altında kimsenin olmadığını bildirdi. Soylu’dan sonra söz alan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ’da hayatını kaybedenlerin sayısınını 13’e yükseldiğini açıkladı. 553 kişinin de yaralandığını belirten Bakan Koca, “Elazığ ve Malatya’da mevcut 137 ambulansa 170 ambulans ilavesi yaptık. Ayrıca uçak ve helikopter ambulansımız da hazır” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise “İlk çalışmalarda Elazığ Sivrice’de 5 binamızın, Malatya Doğanyol’da 25 binamızın yıkık olduğu tespitini yaptık. Vatandaşlarımızı riskli binalara girmemeleri noktasında uyarmak istiyorum. Artçı depremler devam ediyor” açıklamasında bulundu.

AFAD’dan açıklama: 118 artçı oldu   

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yaptığı açıklamada, deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 10 adet deprem meydana geldiği kaydedildi, toplam artçı deprem sayısı da 118 olarak verildi.

Elazığ ve çevre illerde arama tarama çalışmalarına devam edildiğini bildirilen açıklamada, Elazığ havaalanının çalışır durumda olduğu; haberleşmede sıkıntıların yaşandığı, ancak elektrik ve doğalgaz hatlarında sorun olmadığı kaydedildi.

AFAD’ın açıklamasında tüm çevre illerden bölgeye karayoluyla ulaşım sağlandığını, tüm il ve birliklerin teyakkuz haline geçirildiği ifade edildi. 

Kandilli: 40 km. kırıldı

Kandilli Rasathanesi Sivrice merkezli depremin büyüklüğünü 6.5 olarak güncelledi. Rasathaneden yapılan açıklamada “Bölgedeki Doğu Anadolu Fayı’nın aktif, böyle bir deprem bekleniyordu, bölge için sürpriz değil” denildi. Açıklamada ayrıca “Artçı depremler bir hafta devam edebilir” uyarısı yapıldı.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, deprem sonrası yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:  “Bu depremin 40 km’yi falan kırdığını tahmin ediyoruz. Depremin artçılarına baktığımızda 75 km’lik bir alana yayılıyor. Artçıların da önümüzdeki birkaç gün ya da birkaç hafta devam etmesini beklemek yanlış olmayacaktır. Bölge sismik olarak aktif olan bir bölge. Uzun zamandır da eksikliği çekilen bir deprem vardı. Bu sismik boşluğun dolması olarak nitelendirebiliriz. Kaydettiğimiz en büyük artçı sarsıntı 4,8. 5,6 büyüklüğünde artçılar olabilir. Hasarlı binalara girmekten kaçınmakta fayda var.”

Kandilli Deprem İzleme Müdürü Prof. Doğan Kalafat, ise “Ülkemizde deprem üreten aktif faylar çok fazla. Bu tür depremler sığ depremler. Tahrip güçleri yüzeyde fazladır” ifadelerini kullandı.

Depremin ardından Kırıkkale, Çorum ve Çankırı‘dan da çok sayıda kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Cep telefonu operatörleri Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlara ücretsiz internet ve konuşma tanımladıklarını duyurdu.

 İki kişi enkaz altından sağ çıkarıldı

Depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Elazığ Maden’de yıkılan evlerin enkazından iki kişi sağ kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra Elazığ ve çevre illerden yapılan yardım çağrılarında yurttaşların cami, KYK yurtları ve ücretsiz şekilde otelde konaklayabilecekleri duyuruldu.  

Kızılay’dan yardım kampanyası

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, yaptığı ilk açıklamada “Erzurum, Muş, Adana, Elazığ, Ankara’dan afet öncü ekiplerimiz ve komşu il ve ilçe Kızılay gönüllülerimiz bölgeye intikal halindeler. Bölgeye ulaşan ilk ekiplerimiz hasar ve yıkım bilgisi geçiyorlar” ifadelerini kullandı.

Kızılay’dan yapılan paylaşımda, “Muş ve Adana’dan mobil mutfaklarımız deprem bölgesine gönderildi. DEPREM yaz 2868’e gönder, sahadaki çalışmalarımıza destek ol!” denirken, 10 TL’lik yardım kampanyasına başlandığı duyuruldu.

Belediyeler yardıma koştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu deprem sonrası yaptığı açıklamada, “Elazığ merkezli gerçekleşen depremin can ve mal kaybına yol açmaması en büyük temennimiz. Tüm bölge halkına geçmiş olsun, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İBB olarak her türlü yardım için hazırız” dedi.

İBB de bölgeye arama kurtarma ve lojistik ekibi gönderdi. Ekipte 10 arama kurtarma aracı, 3 bin kişiye hizmet verecek yemek tırı, su tankı, soğuk gıda kamyonu, açık kasa kamyonlar,  66 itfaiye personeli, 8 aşçı, 8 şoför ve iki yardımcı personel yer alıyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yardımların hazır olduğunu, yetkililerle irtibat halinde olduklarını söyledi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da yardım için ekiplerinin yola çıktığını bildirdi.

Meteoroloji: Sıcaklık -7 ila -12 derece civarına düşecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamada, “Deprem bölgesi ve yakın çevresinde gece sıcaklıklarının yer yer -7 ila -12 derece civarına düşeceği tahmin edildiğinden vatandaşlarımızın aşırı soğuk ve don riskine karşı tedbirli olmaları önem arz etmektedir” denildi.

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi: Depremi 120 milyon kişi hissetmiş olabilir

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi‘nin yayınladığı haritada, depremden etkilendiği bildirilen bölgeler görselleştirildi. Merkezin açıklamasına göre, depremin 120 milyon kişi tarafından hissedilmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Elazığ’da 8 Mart 2010 tarihinde 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremde 51 kişinin hayatını kaybettiği ve 34 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Kandilli Rasathanesi, büyük depremi takip eden 800 artçı sarsıntı olduğunu bildirmişti.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.