ManşetHayvan Hakları

Elazığ Geçici Hayvan Bakımevi davasında iyi hal indirimi: Altı ay ceza

0

Bugün Elazığ Geçici Hayvan Bakımevi‘nde yaşanan hak ihlallerine dair bakımevi çalışanlarının yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

Yaşamdan Yana Derneği, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Konya Barosu, Elazığ Barosu ve Türkan Ceylan’ın katılma talepleri önceki duruşmalarda olduğu gibi reddedildi.

Hakim, sanıklara ‘görevi kötüye kullanma’ suçunun alt sınırından altı ay ceza verdi. Sanıklara ‘iyi hal indirimi’ verilirken, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Hayvan hakkı savunucuları binlerce hayvanın ölmesine ilişkin davada verilen cezanın kabul edilemez olduğunu, karara itiraz edeceklerini, mücadelenin henüz bitmediğini açıkladı.

Mahkeme salonunun önünde 10 kişilik çevik kuvvet ekibi hazır bulunurken, Konya ve Elazığ Barosu avukatlarının duruşma salonuna alınmasına izin verilmemesinin ardından baro avukatları katılma taleplerini ileteceklerini söyleyerek duruşma salonuna girebildi. Avukatlar kendilerine sanık gibi davranıldığını, telefonlarına bakmalarına dahi izin verilmediğini belirtti.

‘Bakımevi’nde bir problem yok’

Dün sanık tarafı dinlenmesi için beş isim talep etmiş, kedilerin yavru kedileri yemesinin doğal bir davranış olduğunu söyleyen uzman görüşü sunmuştu. Hayvan Hakları İzleme Komitesi tarafından yapılan basın açıklamasında, beş tanıktan ikisinin duruşmada dinlendiği ve tanıkların çelişkili ifadeler verdiği bildirildi. İlk tanık dava konusu olaydan sonra işe girmiş olduğunu söyledi.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi tarafından verilen bilgiye göre; tanığın işleyişe dair söylediği bazı hususların diğer tanıklarla çelişmesi üzerine hakim soru sorunca her iki ifadenin de doğru olduğunu söyledi. İki tanık da şu an bakımevinde bir problem olmadığını belirtti. Ancak bir önceki duruşmada hayvan hakkı aktivistleri bakımevini ziyaret etmiş, hak ihlallerinin devam ettiği için yeni bir suç duyurusunda bulunmuştu.

Sanık müdafii gönüllüleri işaret etti

Hayvan koruma gönüllüleri maddi zararlarına dair somut belgeler sunmalarına rağmen katılma talepleri yine reddedildi. Sanık müdafii “Şikayette bulunan gönüllülerin hepsi yardım toplamaktan yargılanıyorlar hesaplarında yüksek meblağda paralar var bunlar araştırılsın” diyerek gönüllüleri işaret etti.

Sanık “Bizi Allah gibi görüyorlar, her hayvanı iyileştirebiliriz sanıyorlar, ölünce kıyamet koparılıyor” dedi. Tanıklar hayvanların trafik kazasında ölmüş olabileceğini söyledi. Ancak Komite tarafından yapılan açıklamada keşif raporunda hayvanların bakımsızlıktan öldüğünü kanıtlar nitelikte deliller olduğu belirtildi. Sanık, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan “para kazanıldığını” da iddia etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.