Hayvan HaklarıManşet

Elazığ Geçici Bakımevi davası: Baroların ve STK’lerin müdahillik başvurusu reddedildi

0

Elazığ Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi‘nde yaşanan hayvan hakkı ihlalleri ile ilgili açılan davanın ilk duruşması bugün Elazığ Adliyesi’nde, 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.

Birçok hayvanseverin ve hayvan hakları örgütünün takip ettiği davada adliye önüne ve duruşma salonuna çok sayıda çevik kuvvet geldi.

Davaya müdahil olmak isteyen baroların ve sivil toplum kuruluşlarının müdahillik talebi “doğrudan zarar görmedikleri” belirtilerek reddedildi. Dava, 25 Ocak 2022 tarihine ertelendi.

Neler yaşandı?

Elazığ Geçiçi Bakımevi’ni ziyaret eden gönüllüler burada hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu, çiftlikte yaşayan hayvanlara uygun ilaçların kedi ve köpeklere kullandırıldığı, yaralı kedilerin bir oda içinde ve toplu halde tutulduğu, kafes içindeki parazitlerin temizlenmediği, dışkıların hayvan kafeslerinde bırakıldığı, mama kaplarının olmadığı ve kafeslerin pis ve bakımsız olduğu gerekçesiyle Elazığ Belediyesi Geçici Bakımevi müdürü ve veteriner hekimler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Savcı olay yeri inceleme gerçekleştirerek, iddia edilen hususları doğrular nitelikte tespitlerin olduğu bir tutanak düzenlendi ancak Elazığ Valiliği soruşturmaya izin vermedi. Bunun üzerine gönüllüler davayı bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı.

Üst mahkeme, hayvanların sağlıklı şartlarda barınmasından sorumlu olanların görevlerini kötüye kullandıkları yönünde kuvvetli şüphe hali bulunduğundan soruşturma izninin verilmesi gerektiğine hükmederek Elazığ Valiliği’nin kararını kaldırdı, bakımevi müdürü ve veteriner hekimlerinin de dahil olduğu dört sanık hakkında kamu davası açıldı.

‘Sanıkların ifadeleri çelişkili’

HAYKURDER tarafından paylaşılan bilgilere göre Ankara Barosu adına davaya katılan avukat Burcu Yağcı, keşfin çok erken yapıldığını bu yüzden personelin henüz temizlik yapmadığını, temizlik ve tıbbı bakım ile ilgili hiçbir ihtiyaçlarının olmadığını söyleyen sanıkların bu ifadelerinin bilirkişi raporu ile tamamen çeliştiğine dikkat çekti.

Sanıkların kendi ifadeleri ile de çeliştiğini belirten Yağcı, “Sanıklar bir yandan ameliyathanedeki görüntülerin ameliyat sırasında yada sonrasında çekilmiş olabileceğini söyleyerek kendini savunuyor diğer yandan ise keşfin çok erken bir saatte yapıldığını, sabah 9’a kadar bakımevinde kimsenin olmadığını söylüyor. Keşif sabah 7’de yapıldığı için o saatte ameliyat yapılması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Hayvanların birbirini yediği iddiası

Hayvanların birbirini yediği iddiası için de sanıkların sorumluluk almadığını söyleyen Yağcı, sanık veterinerlerden birinin hayvanların kaldığı yer ile çatı arasında bulunan 30 cm’lik açıklıktan giren yaban hayvanlarının kedileri yemiş olabileceği savunmasının mantıklı olmadığını belirtti.

Yağcı, sanıkların, bakımevinde bulunan tarihi geçmiş ilaçlar ile ilgili ilaçları imha etmek için tuttukları bahanesini öne sürdüklerini; sağlıklı hayvanlarla hasta hayvanların aynı bölmelerde tutulduğunu kabul ettiklerini; ölen hayvanların çöpe atılmadığını, gömüldüğünü iddaa ettiklerini ama hiçbirinin bu işleme katılmadığını belirttiğini söyledi.

Yağcı son olarak “kedilerin kaldıkları bölümü kalabalık sebebi ile ikiye ayırdıklarını söyleyen sanıklar daha sonra bu bölmenin bir tarafının ısınmadığını belirtti böylece hayvanları soğukta tutttuklarını kabul etmiş oldular” dedi.

‘Hukuk sadece insanlar için değil’

Davaya İzmir Barosu adına katılan avukat Tuğçe Berber, Baroların Avukatlık Kanunu gereği hukukun üstünlüğünü sağlamakla yükümlü olduğuna ve hukukun sadece insanlar için olmadığına değindi.

Katılma taleplerinin reddedilmesi davaların takipçisi olmayı bırakacakları anlamına gelmediğini, hayvanlar için adalet mücadelesi vermeye devam edeceklerini söyleyen Berber, bu davanın kazanılmasının, Türkiye’de bir ilk olması sebebiyle, tüm barınaklarda gerçekleşen ihlalleri azaltabileceği yönünde bir umut olduğunu belirtti.

STK’ların ve gönüllülerin katılma taleplerinin ret edilse bile celselere gelmesinin önemli olduğunu söyleyen Berber, 25 Ocak’taki celsede daha kalabalık olma çağrısı yaptı.

You may also like

Comments

Comments are closed.