Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Ekvador’da altı kurbağa türü keşfedildi: Öldürülen çevreciler için bir türe ‘direniş’ adı verildi

0

Bilim insanları Ekvador’da altı yağmur kurbağası türü keşfetti. Türlerden birine öldürülen çevrecilerin anısına resistencia (direniş) ismi verildi.

BBC’nin aktardığına göre; yeni türlerin tümü Ekvador And Dağları’nın doğu yamaçlarında bulunan iki milli parkta keşfedildi. Bilim insanları kurbağalara ormansız bir bölgede rastlandığını bildirdi.

Bilim insanları yeni keşfedilen altı kurbağa türünün Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) nesli tükenme tehlikesi altındaki türlerin kırmızı listesine eklenmesi tavsiyesinde bulundu.

Doğu Honduras’tan And Dağları’na, kuzey Arjantin ve Brezilya’ya kadar uzanan bölgelerde yaşayan 550’den fazla farklı türe sahip çok çeşitli Pristimantis kurbağaları bulunuyor.

Bilim insanları bu küçük kara kurbağaları arasında en büyük tür zenginliğine sahip olan Kolombiya ve Ekvador’da keşfedilmeyi bekleyen daha birçok tür olduğunu düşünüyor.

Bu son keşif Ekvadorlu Herpetolog Jhael Ortega, Jorge Brito ve Santiago Ron tarafından yapıldı.

Santiago Ron, bir tweetinde keşfedilen bir kurbağa türüne Latin Amerika’da öldürülen tüm çevre aktivistlerinin onuruna resistencia (direniş) ismini vermeye karar verdiklerini açıkladı.

‘Başka bir kurban daha…’

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Global Witness‘ın bir raporuna göre, geçen yıl Latin Amerika‘da dünyanın herhangi bir bölgesine göre daha fazla çevreci öldürüldü.

Geçen hafta 24 yaşındaki bir aktivistin öldürülmesine atıfta bulunan tweetinde Ron, “Alba Bermeo, Cuma günü Ekvador, Azuay’da madenciliğe karşı çıktığı için öldürüldü, başka bir kurban” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.