Dünyaİklim KriziManşet

Ekvador yerli toplulukları petrol sahası genişlemesini durdurmak için dava açtı

0

Ekvador‘un Amazon bölgesindeki yerli topluluklar pazartesi günü Başkan Guillermo Lasso‘nun ülkedeki petrol çıkarımını artırma planlarına karşı dava açtı.

Açılan davada genişleme çabaları “ölüm politikası” olarak nitelendirildi ve planların durdurulması talep edildi.

Mayıs ayında göreve gelen muhafazakâr Lasso, koltuğa geçmesinin ilk günlerinde ormanlık alanlardaki petrol sahalarının genişletilmesini kolaylaştırmak ve maden projeleri için daha fazla yabancı yatırımcı çekmek için iki kararname yayımlamıştı.

AYM’ye başvuruldu

Amazon yerli topluluklarının liderleri, ülkenin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi‘nden kararnameleri iptal etmesini istiyor.

Waorani lideri Nemonte Nenquimo, düzinelerce destekçiyle birlikte mahkeme önünde yapılan açıklamada “Ekvador hükümeti topraklarımızdan yalnızca çıkar elde etmeyi düşünüyor” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı aynı zamanda madenciliği ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri yapmak istiyor. Yerli topluluklar madenciliğe dair kararnameye karşı ayrı bir dava açmayı planladıklarını söyledi.

‘Ölüm politikası’

Açıklamada petrol çıkarmanın genişletilmesinin, düzinelerce yerli topluluğa ev sahipliği yapan dünyanın en biyolojik çeşitliliğe sahip ormanlarından bazılarını tehlikeye atacağı belirtildi. Reuters’ın ulaşmaya çalıştığı Enerji Bakanlığı ise yorum talebine hemen yanıt vermedi.

CONAIE yerli örgütünün başkanı Leonidas Iza, “Bu ölüm politikasını sürdürmeye çalışıyorlar. Bu sadece yerlilerin sorunu değil, uygarlığın sorunu” dedi.

Yerli gruplar, Lasso’nun sosyal ve ekonomik politikalarına karşı protesto gösterileri düzenleyeceklerini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.