Kültür-SanatManşetTürkiye

Ekümenopolis : Bir belgeselin vizyonda 5. haftası

0

 

Kentsel Dönüşüm yasasının Cumhurbaşkanlığınca onaylanmasını ardından,  İstanbulluların tüm karşı çıkmasına rağmen ihale sürecinin tamamlanması 3. Boğaz köprüsü insanları İstanbul’un geleceğine dair karamsarlığa sevk ederken iyi şeyler de oluyor. Kentsel Dönüşüm ve 3. Köprü projesinin altında yatan dinamikleri gözler önüne seren Ekümenopolis belgeseli vizyonda 5. haftasına giriyor. Bir belgesel filmin sinemalarda bu denli yoğun ilgi görmesinin alışıldık bir durum olmadığını belirten uzmanlar durumu filmin kentlerin kanayan sorunlarına çarpıcı bir şekilde parmak basmasına bağlıyorlar.

 

Ekümenopolis, 1967 yılında yunanlı şehir plancısı Constantinos Doxiadis tarafından ortaya atılan, günümüzün kentleşme ve nüfus artışı hızları göz ününe alındığında, gelecekte dünyadaki bütün kentleşmiş alanların ve megapollerin kuşaklar halinde birbirleriyle birleşeceği ve tek bir şehir oluşturacağı fikrini temsil eden bir terim.

 

1980’lerde dünya ekonomisinde yaşanan neoliberal değişim ve buna paralel olarak hız kazanan küreselleşme süreci, bütün dünya kentlerinde köklü bir değişimi beraberinde getirdi. Köklü bir planlama geleneğinin zaten olmadığı İstanbul’da, neoliberalizmin insan yerine kentsel rantı ön plana çıkartan yaklaşımı maalesef yöneticilerimiz tarafından şuursuzca uygulandı, herkes bu yağmada kendine bir pay kapma peşine düştü ve sonuçta ortaya insan yaşamını tehdit eden sorunlar yumağıyla debelenen 15 milyonluk bir megakondu çıktı.

 

Özellikle son 10 yılda, Dünya Bankası’nın raporlarında öngördüğü gibi İstanbul’un kimliği sanayi kentinden finans ve hizmet kentine dönüşüyor ve İstanbul diğer dünya kentleri ile bir yarışa soyunuyor. Bu yarış yabancı sermayeyi çekme yarışı. “Yatırım için en karlı kent burası” diye pazarlanıyor İstanbul. Bu “çekicilik” bir yandan sermayenin önünü açmayı, kentsel mekânların inşaasında kamusal yararı gözeten hukuksal denetimleri ortadan kaldırmayı hedeflerken, aynı zamanda buna paralel olarak kentin kullanıcılarında da bir değişimi öngörmekte.

 

Kentin inşaasında ve bir sanayi merkezi olmasında önemli payı olan yoksul kesimlerin tüketici odaklı yeni finans ve hizmet kentinde yerleri yok. Peki nedir bu insanlar için öngörülen? İşte bu soruya cevap arayan Ekümenopolis filmi 5 haftadır izleyicilerden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Filmin yapımcıları izlendiği sürece de vizyonda kalmaya devam edeceğini belirtiyorlar.

 

8 Haziran’a kadar İstanbul – Beyoğlu Cine Majestic ve Ankara – Kızılırmak sinemalarında gösterilmeye devam ediliyor.

Yeşil Gazete

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.