ManşetTürkiye

Ekrem İmamoğlu’na şimdi de dezenfektan soruşturması

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında,  türbede elini arkadan bağladığı gerekçesiyle açılan soruşturmanın ardından bu kez de belediye yapılan dezenfektan alımları inceleme konusu oldu.

İmamoğlu’nun açılan ilk soruşturmada,  5 Mayıs’ta verdiği yazılı ifadesi, ilgili müfettiş tarafından 7 Mayıs’ta rapor olarak İçişleri Bakanlığı’na sunulmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılan ön inceleme raporu ulaşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “ellerini arkadan bağlama ve “yerine kayyım atanan HDP’li belediye başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü” iddialarının sübuta ermediği belirtilerek soruşturmaya izin vermemiş; ancak bir tv kanalında yaptığı konuşmada “Bence suçtur” demişti.

Bu kez Bakanlık İmamoğlu hakkında pandeminin ilk dönemlerinde (19 Mart 2020) belediyeye İhale Yasası‘nın 21. Maddesi’ne dayanarak NHP İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi‘nden 15 bin litre dezenfektan aldığı için ön inceleme başlattı.

‘Ruhsar Pekcan konusu kapatılmaya çalışılıyor’

İnceleme gerekçesi olarak dezenfektan alımında devletin zarara uğratıldığı iddia edildi ve müfettişler İmamoğlu’ndan savunma istedi. Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan bir belediye yetkilisi gelişmeyi şöyle yorumladı:

“5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre belediye başkanı, ‘Harcama yetkilisi’, ‘ihale yetkilisi’ olmadığı için mali iş ve işlemlerde belediye başkanlarının hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.

“Kanunlara göre ihale ve harcama yetkisi olmadığı için ihale iş ve işlemleri ile hiçbir ilgisi bulunmayan, söz konusu ihalelere ait belgelerde imzası ve belgelerin düzenlenmesine katkısı olmayan, ihalelerle ilgili süreçte talimat verdiğine ya da yönlendirmede bulunduğuna dair hiçbir emare olmayan İmamoğlu hakkında suç yaratılmaya çalışılıyor. Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan‘ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan satmasıyla ilgili konu ise kapatılmaya çalışılıyor. Aradaki farkı görüyor musunuz?”

İmamoğlu’ndan savunma: Harcama ve ihale yetkilerim yok

İmamoğlu, kendisine 30 Nisan’da tebliğ edilen yazıya, 3 Mayıs’ta yanıt verdi. İmamoğlu, ön inceleme soruşturmasını yürüten müfettişlere yolladığı savunma dilekçesinde, belediye başkanı olarak “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”, “Kamu İhale Kanunu” ve ‘Belediye Kanunu”nun ilgili maddeleri uyarınca, “harcama ve ihale yetkilisi’ sıfatlarının bulunmadığını belirtti. İmamoğlu, dilekçesinde, Danıştay 1’nci Dairesi’nin benzer bir konuda, bir belediye başkanı hakkında verilen soruşturma izni kararına karşı yapılan itirazı kabul ettiğinin de altını çizdi.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.