Ekolojik Dönüşüm İçin Kültür ve Sanat: Türkiye’den Örnekler

İKSV tarafından yayımlanan yeni politika notunda Türkiye’den kültür-sanat ve ekoloji çerçevesinde yürütülen çalışmalar yer alıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında “Ekolojik Dönüşüm İçin Kültür ve Sanat: Türkiye’den Örnekler” başlıklı yeni bir politika metni yayımladığını duyurdu.

Bu politika metniyle, çevre ve kültür-sanat ilişkisini kültür politikaları perspektifiyle tartışmaya açmak amaçlanıyor.

Kültür-sanat ve ekoloji ekseninde yürütülen çalışmalar

Metinde, Türkiye’den kültür-sanat ve ekoloji ekseninde yürütülen çalışmalardan bir derleme de yer alıyor. Ayrıca, alanın paydaşları arasındaki bağlantıları gösteren bir ağ haritası da var.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Paker tarafından hazırlanan politika metni, İKSV’nin Şubat 2021 tarihli “Ekolojik Dönüşüm İçin Kültür ve Sanat” başlıklı raporunda sunulan çerçeveyi Türkiye’den örneklerle destekledi.

İKSV’nin Birleşik Krallık‘tan Julie’s Bicycle ve British Council Türkiye’nin işbirliği ile temmuz ayında düzenlediği “The Climate Connection, Kültür ve Çevre Yuvarlak Masa Toplantısı: Türkiye” başlıklı çevrimiçi toplantıda dile getirilen öneri ve talepler bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturdu.

Metinde, Türkiye’de ekolojik dönüşüm yolunda güncel yaklaşımlar neler? Sanatçılar veya kültür kurumları hangi pratikleri benimsiyor? Ne tür konular ekoloji ile iç içe ele alınıyor? gibi sorulara cevap aranırken, toplantıya katılan kültür-sanat aktörleri, sivil toplum kuruluşları, yerel örgütlenmeler, akademisyenler ve gençlik ağlarından temsilcilerin ekolojik ayak izlerini azaltmak, etkilerini artırmak, sürdürülebilirliklerini sağlamak ve iklim krizine yönelik politikaları şekillendirmek için tespit ettikleri ortak ihtiyaçlar ve talepler de özetlendi.

Ekolojik Dönüşüm İçin Kültür ve Sanat: Türkiye’den Örnekler başlıklı politika metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR