Türkiye Ekoloji örgütleri, güç birliği çalışmaları çerçevesinde bir araya gelerek Eskişehir’de buluştu.
Eskişehir Tepebaşı belediyesi konukseverliğinde Modernıty Hotel de 24 Mart Cumartesi günü saat 10:00 da başlayan toplantının açılış konuşmasını Eskişehir Çevre Komisyonundan Disk bölge temsilcisi Günay Ayaz yaptı. Ayaz bu çalışmaların kentlerinde yapılmasından çok mutlu olduklarını söyledi. Eskişehir Çevre komisyonu olarak kentlerinde yapılacak termik santrale karşı mücadele ettiklerini belirtti. Bizlerde örgütlerin güç birliği yapmasını çok önemsiyoruz hep birlikte doğaya yapılan zulmü durduracağız dedi. Tepebaşı belediyesinin bu anlamda çok güzel çalışmalar yaptığını söyledi.
Daha sonra Ege Çevre Platformu YK.üyesi Özer Akdemir bu güne kadar yapılan çalışmaları anlattı. Bergama buluşması için 11 Ekoloji örgütüne çağrı metni gönderdiklerini 43 örgütten 200 kişinin temsilci bazında katıldığını söyledi.
Eskişehir buluşmasında ortak hazırlanan sorular çerçevesinde nasıl bir örgütlenme modeli olacağı ve içeriğinin tartışılacağını belirtti. Bu konuda çalışma yapan örgütler sunumlarını aktaracaklar dedi.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da Eskişehir’de verdikleri Ekoloji mücadelesini paylaştı.

Eskişehir’e 2 milyar dolar yatırım yapılarak büyük bir termik santral yapılacağını bunun bölgedeki ekolojik döngüyü bozacağının dolayısıyla tarım alanlarının çok zarar göreceğini belirtti. Özellikle kadın çiftçiler başta olmak üzere termik santrale dur demek için mücadele ettiklerini ancak Tarım Bakanlığından da destek istemelerine karşın hiçbir yardım göremediklerini belitti. Verdikleri mücadelenin doğa ve insanlık için olduğunu bunun dışında hiçbir amaçlarının olmadığı vurguladı.
Termik santrallerin yapıldığı bölgede tüm doğal hayatın öldüğünü insan yaşamının tehlikeye girdiğini verdikleri mücadelede diğer ekoloji örgütleriyle ortaklaşarak dayanışma içerisinde olmanın önemini vurguladı.
İki gün sürecek bu buluşmaya ilgi yoğun. Ülkemizin her bölgesinden katılımcı bulunuyor. Çalışmalar ortaklaşılan sorular çerçevesinde üst çatı modeli ve içeriği konusunda fikir alışverişlerinden doğru devam ediyor.
Haber: Göknur Yumuşak
(Yeşil Gazete)