TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Elektrik Enerjisi Kanunu ve Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde önce tartışmalı 3 ve 5’inci maddelerde olumlu değişiklikler yapılması, dün akşam da maden firmalarına ruhsat alanları dışında geçici faaliyet izni veren 6’ıncı maddenin geri çekilmesi, ekoloji örgütlerini tatmin etmedi.
Türkiye’nin dört bir yanından 60’ın üzerinde çevre örgütü bileşeninden oluşan Ekoloji Birliği, Madde 6’nın geri çekilmesini sevindirici bulduklarını ancak söz konusu kanun teklifinin esas itibarıyla elektrik piyasasını düzenlemek ve enerji şirketlerine ve bununla birlikte maden şirketlerine daha fazla destek, teşvik ve imtiyaz sağlamak için hazırlandığına dikkat çekti.
Görüşmeler bugün de sürüyor
Yasa teklifinin tümden geri alınmasını talep ettikleri imza kampanyalarında topladıkları yaklaşık 33 bin imzayı TBMM’ye teslim ettiklerini hatırlatan Birlik, Meclis görüşmeleri devam ederken taleplerini yineledi: Enerji ve maden şirketlerine yeni destek, teşvik ve imtiyaz getiren kanun teklifi tümden geri çekilsin!
Ekoloji Birliği’nden yapılan açıklamada, yasa teklifinin diğer maddeleri kabul edilirse neler olacağını şu şekilde ifade edildi:
- Havaya bir sürü kimyasal ve zehirli gaz salan, atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünleri, orman ürünlerini ve çöpü yakarak elde edilen enerji “yenilenebilir” sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle santrallarının önü daha da açılıyor.
- Bugüne kadar güç sınırı olmaması nedeniyle sayısı oldukça fazla şirkete destek sağladığı bilinen ve şirketlere sermaye aktaran “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM)” kapsamı daha da fazla genişletiliyor. YEKDEM ile Karadeniz derelerinde ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının artışına neden olunuyor.
- Cumhurbaşkanı izni ile, BOTAŞ, TPAO gibi kurumlar tarafından daha önce yurtdışında kurulmuş olan şirketlere, T.C. Kanunlarından muaf olmak üzere, yurtdışına yönelik çalışmak amacıyla, her türlü denetimden uzak, yurt içinde de enerji şirketleri kurmaları sağlanıyor.
- Enerji üretim tesisleri için gereken taşınmazlar daha önce Maliye Bakanlığı tarafından kamulaştırılırken ve kamu yararı kararı alınması gerekirken yetki EPDK’ya veriliyor, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak olanağı sağlanıyor ve halkın, köylünün topraklarının sermayeye peşkeş çekilmesi süreci daha da hızlandırılıyor.
- Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kar elde etmeleri sağlanıyor.
- Ülkemizin her yerinde köylüleri ve halkı canından bezdiren, ekolojik yıkımlara yol açan, havayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını kirleten ve HES’ler, JES’ler ve RES’lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor.
- Jeotermal alanların ihale bedellerinin taksitlendirilmesi sağlanarak JES’lerin sayıca daha fazla artmasının önü açılıyor.