ManşetKitap

Ekofil Topluluk Destekli Yayıncılık’ın ikinci kitabı çıktı: David George Haskell’den Saklı Orman

0

Topluluk destekli bir modelle ekoloji alanında yayın yapmayı amaçlayan Ekofil Topluluk Destekli Yayıncılık’ın ikinci kitabı olan David George Haskell‘in kaleme aldığı Saklı Orman matbaadan çıktı.

Pulitzer finalisti ve çeşitli bilim ve edebiyat ödüllerine layık görülmüş olan Saklı Orman, 12 dilde yayınlandıktan sonra İlknur Urkun Kelso‘nun çevirisiyle şimdi Türkçe dilinde.

ABD’nin Tennessee eyaletinde, bir dizi ekolojik ve tarihsel etmen sayesinde korunmuş yaşlı ve bakir bir ormanı bir yıl boyunca ziyaret eden David Haskell; Assisili Francesco, William Blake ve Tibetli rahiplerin izinden giderek, ormanda seçtiği yaklaşık bir metrekarelik bir alanın penceresinden tüm evreni görmeye çalışıyor.

Doğaya başka bir gözle bakmaya davet

Fildişi rengi salyangozlar, zümrüt yeşili karayosunları, kırılan dalların çatırtıları, yavru kırkurtlarının ciyaklamaları. Kıvrık likenler, yeni açmış tomurcukları dişleyen geyikler, farklı mevsimlerde ışık için yarışan ağaçlar, çiftleşme peşindeki kuşlar…

Haskell Saklı Orman’da bir ormanda yer alan tüm bu unsurları hem kendi hayat tarzları hem de karşılıklı etkileşimleri içinde öyle canlı şekilde anlatıyor ki, âdeta bir belgeselin alt metnini okuyor gibiyiz. Ormanın farklı katmanlarını ve devinimlerini gözümüzün önünde canlandıran masalsı betimlemeleri ve bilimsel izlenimlerini bizimle paylaşırken, hepimizi en yakın ormanda, çayırda, boş arsada ve hatta refüjde, doğaya başka bir gözle bakmaya davet ediyor.

Ekofil hakkında

Ekofil, topluluk destekli bir yayıncılık modeli tasarlamak, uygulamak ve geliştirmek üzere bir araya gelmiş, gezegenin ve insanlığın esenliğini önemseyen yazar, çizer, çevirmen, editör ve okurlardan oluşan bir girişim. Ekofil kitaplarının üretim maliyetleri topluluk üyelerinin ön sipariş ve askıda kitap siparişleri ile karşılanıyor.

Kâr amacı güdülmeyen modelde öncelikle üretim, tanıtım ve dağıtımda verilen emeğin en adil şekilde karşılanması hedefleniyor. Kitaptan elde edilen gelirin bir kısmı sonraki kitaba can suyu olurken, modelin sürdürülebilirliği için gereken maliyetlerin de karşılanmasında kullanılıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.