Doğa MücadelesiManşet

Eko-Jin Ilısu’dan, “Kuşlara yuva yapacak ağaç, Balıklara yüzecek nehirler bırakın” diyerek geçti

0

Eko-Jin “Dersim’den Erbil’e” bisiklet turu uğradığı her durakta, geçtiği her güzergahta köylülerle tohum paylaşarak, kendi içinde atölyeler yaparak, umudu çevirdiği her pedalda bir parça daha çoğaltarak ilerlemeye devam ediyor. Ilısu durağında da bisikletli ekoloji aktivistleri boş durmadı ve Ilısu Barajı’nın yarattığı doğa tahribatına karşı Ilısu köprüsünü üzerinde “Kuşlara yuva yapacak ağaç, Balıklara yüzecek Nehirler bırakın” yazılı pankartı açıp yolu kısa süreliğine trafiğe kapatarak basın açıklaması yaptı.

Eko-Jin: Jîn ekoloji derneği, Diyarbakır bisiklet ve doğa sporları kulübü, Diyarbakır ağaçlandırma derneği, Diyarbakır Tiyatro ve Sinema Derneği, Şırnak çevre Platformu ve bağımsız ekolojistlerin oluşturduğu bir kolektif. Kolektifin 9 Ağustos’ta Dersim’den ““Ji bo jiyaneke nû, pê li pedalê bike – Yeni bir yaşam için pedalla” başlattığı bisiklet turu 25 Ağustos’ta Erbil’de sona erecek. 14 Ağustos’da Ilısu’ya ulaşan bisikletli ekoloji aktivistleri burada bir basın açıklaması ile Ilısu Barajı’nın yarattğı doğa tahribatına dikkat çekti.

Şeytan taşladılar


14 Ağustos sabah saat 04:00’da Hasankeyf’ten yola çıkan yirmisi bisikletli yirmi beş eko-jîn aktivisti saat 12:20’de ılısu baraj alanından geçip Ilısu köprüsünü üzerinde “Kuşlara yuva yapacak ağaç, Balıklara yüzecek Nehirler bırakın” yazılı pankartı açıp yolu kısa süreliğine trafiğe kapatarak basın açıklaması yaptılar. Açıklama sonrası, “Baraja inat yaşasın hayat”, “yaşam barajdan değerlidir”,  “Dicle Munzur özgür akacak” sloğanları attılar çevrelerinde toplananlara “Şeytan taşlıyoruz” diyerek köprüden baraja doğru temsili olarak taş attılar.

Eko-Jin Kolektifi’nin Ilısu’dan sonraki durakları Şırnak, Roboskî, Silopi, Duhok, Amedi, Barzan, Akre, Soran, Shaqlawa ve Erbil.

Eko-Jin Kolektifi’nin Ilıusu Köprüsü üzerinde okuduğu basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

Bizler evimizden işimize, okulumuza  gidip gelirken, yemeğinizi yerken, konuşurken, otururken yani hayat bildiğimiz gibi akarken. Yerle bir edilip baraj altında kalan eski Ilısu köyünün üzerinde  iş makineleri  karınca gibi çalışıyorlar.

Adsız emekçilerin emekleriyle Dicle nehrinin üzerine çekilecek su kapanına dönüştürülüyor. Adına baraj denilen bu kapan Mardin’in Ilısu köyünden Diyarbakır’ın Bismil ilçesine kadarlık yüzlerce kilometrelik bir alanda yaşayan canlıların hayatını karartacak. Biz bu basın açıklamasını özellikle Ilısu barajında yaptık.  Hasankeyf’in sular altında kalmasın diye Hasankeyfte yapılan basın açıklamalarında, aktivitelerde barajın görünmeyen yıkımı görünsün istedik. Baraj setlerinin üzerinde ot bile yetişmediği görünsün istedik. Baraj inşaatının bölge halkına inşaata amelelik, şoförlük gibi geçici işler dışında iş sağlamadığı bilinsin istedik. Gürül gürül akan Dicle nehrini önemli bir kısmını bataklığa dönüştürenlerin bir tür Nuh tufanıyla cezalandırılacaklarını anlamalarını istedik.  Ve bu yıkımı planlayanlar burunlarının dibinde olduğumuzu, baraja karşı direnişimizden asla vazgeçmediğimizi ve iki elimizin yakalarında olduğunu görsünler istedik.  Baraj yapan firmalara boşa emek harcadıklarını, Ilısu barajının yapımını eninde sonunda durduracağımızı anlasınlar istedik.

Şeytan yerin dibinde, yükseklerde bir yerlerde ya da karanlık mağaralarda değil. Ilısu da şu an tam karşımızda doğayı talan etmek isteyenlerin projelerinde bu devasa büyüklükteki barajın setinde. Bizler basın açıklaması sonrası şeytanı taşlayacağız. Ekolojik yıkıma karşı olan herkesi Ilısu barajına, şeytanı taşlamaya çağırıyoruz.

Eko-Jin Kolektifi

Bisiklet turunda yaşanan tüm gelişmeleri her gün güncellenen eko-jin.blogspot.com/ dan takip edebilirsiniz.

Eko Jin facebook sayfası

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.