Ekolojik YaşamManşet

Dersim’den – Erbil’e bisiklet turu, “Ji bo jiyaneke nû, pê li pedalê bike”

0

Eko-Jin ve Diyarbakır Bisiklet Ve Doğa Sporları Kulübü 9 – 25 Ağustos tarihleri arasında “Dersim’den – Erbil’e” , “Ji bo jiyaneke nû, pê li pedalê bike – Yeni bir yaşam için pedalla” sloganı ile bir bisiklet turu düzenliyor.

paylaşmak için tklynz / click for to share

Bir zamanlar değil bisiklet turu düzenlemek güvenli bir şekilde gezinmenin bile hiçbir zaman mümkün olamayacağının düşünüldüğü bir coğrafyada gerçekleşecek bisiklet turunun barışın doğaya ve yaşama katkısını vurgulamak amacı ile düzenlendiği belirtilen basın açıklamasında, Barış’ın sadece insanlar arasında yapılan bir akit olmadığını vurgulanarak, “Barış, savaşlarla zarar verdiğimiz canlı ve cansız tüm doğayla yapıldığında anlam kazanır. Barış, silahları susturmanın yanı sıra, doğaya karşı sorumluluk duyma, bir özür dileme, af dileme seremonisidir” deniyor.

Bisiklet turuna katılmak isteyenlerin aşağıda belirtilen rota güzergahları kapsamında ve belirtilen tarihlerde yolculuğa dâhil olabileceği belirtilmiş durumda.

Son dakika değişiklikleri ve güncellemeler için bilgi alınabilecek adresler ise şöyle

Eko-Jîn FaceBook hesabı : https://www.facebook.com/ekolojin
Eko-Jîn FaceBook gurubu : https://www.facebook.com/groups/ekojin
Bisiklet turunun FaceBook gurubu : https://www.facebook.com/groups/jiyanekenu
Diyarbakır Bisiklet Ve Doğa Sporları Kulübü FaceBook Sayfası: https://www.facebook.com/dibidosk
Diyarbakır Bisiklet Ve Doğa Sporları Kulübü web adresi : www.dibidosk.com

Eko-Jin’in bisiklet turu güzergahı ile türkçe ve kürtçe yapılan basın açıklamasının tam metnini her iki dilde de paylaşıyoruz

Bisiklet turunun güzergahı ve tur programı şu şekilde

09 Ağustos / Dersim (Buluşma)

10 Ağustos / Dersim – Kovancılar

11 Ağustos / Kovancılar – Maden

12 Ağustos / Maden – Amed (Diyarbakır)

13 Ağustos / Amed – Bismil

14 Ağustos / Bismil – Hasankeyf

15 Ağustos / Hasankeyf (Dinlenme ve Etkinlik)

16 Ağustos / Hasankeyf – Ilısu

17 Ağustos / Ilısu – Şırnak

17 Ağustos / Roboskî – Şırnak

18 Ağustos / Şırnak – Silopi

19 Ağustos / Silopi – Duhok

20 Ağustos / Duhok – Amedi

21 Ağustos / Amedi – Barzan

22 Ağustos / Barzan – Akre

23 Ağustos / Akre – Soran

24 Ağustos / Soran – Shaqlawa

25 Ağustos / Shaqlawa – Erbil

* * *

Türkçe

“Barış sadece insanlar arasında yapılan bir akit değildir. Barış, savaşlarla zarar verdiğimiz canlı ve cansız tüm doğayla yapıldığında anlam kazanır. Barış, silahları susturmanın yanı sıra, doğaya karşı sorumluluk duyma, bir özür dileme, af dileme seremonisidir.

9 Ağustos 2013 tarihinde nehirlerinde yüzüp, dağlarına sığındığımız, nesiller boyu derinliklerine kök saldığımız toprakların bize yüklediği sorumluluğun bilinciyle,bisikletlerimizle Dersim’den yola koyulacağız. Savaşlar ve çatışmalar esnasında tahrip edilen topraklarımızın sesini duyurmaya çalışacağız. Süregelen ekolojik yıkımı fotoğraflayıp kayıt altına alacağız.

Talanı ve yıkımı yıllardır üç maymunu oynayarak perdeleyen basın kuruluşlarının ilgisizliğine başkaldırırken, coğrafyamızın feryadını vicdanlı yüreklere iletmek için pedallarımıza asılacağız. Yolda, popüler kültürün unutturmaya çalıştığı kadim bilgileri öğrenecek, yerleşim yerlerinde yerel tohumları toplayıp paylaşacağız. Sınırları aşıp kentler ve köyler arasında dostluk köprüsü olmaya çabalayacağız.

Bu arada dünya ekoloji hareketlerinin deneyimleri hakkındaki bilgilerimizi paylaşarak, film gösterimlerine devam ederek, köy köy, kasaba kasaba ilerleyip yolculuğumuza Güney Kürdistan topraklarında son vereceğiz”

* * *

Kürtçe

Aştî bi tenê ne peymaneke di nava mirovan de ye. Ku aştî bi xwezaya bi şer û pevçunan zirar dîtiye re bête kirin wê watedar be. Herwiha aştî li gel çekberdanê li hemberî xwezayê seramoniyeke berpirsiyariyê, lêborîn xwestinê û daxwaza efûkirinê ye. Di 9ê Tebaxa 2013yan de bo axa ku me di çem û rûbarên wê de melevanî kiriye, me xwe spartiye çiyayên wê, em ê bi duçerxên xwe ji bajarê Dersîmê bi rê kevin. Em ê dengê axa xwe ya ku di dema şer û pevçûnan de kavil bûye, bidin hisandin. Em ê wêrankirina ekolojîk a ku ji berê de ye berdewam e bi wêneyan tomar bikin. Em li hemberî saziyên çapemeniyê ên ku fena sê meymûnan talan û wêrankirina axa me nîşan nadin serî radikin û ji bo ku em hawara axa xwe bigihînin kesên dilnerm, em ê pê li pedalan bikin. Em ê di rê de bi zanîna ku ji aliyê çanda populer ve hatiye jibîrxistin agahdar bin, li wargehan tovên herêmî bidin û bistînin. Em ê sînoran derbas bikin û hewl bidin ku di navbera gund û bajaran de bibin pirên aşitiyê. Herwiha em ê qala zanyariyên xwe yên di derheqê hewldanên bizavên ekolojîk ên cîhanê de bikin, bi nîşandayina fîlman em ê gund bi gund, navçe bi navçe bigerin û em ê rêwitiya xwe li başûrê welêt bi dawî bikin”

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.