2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Ekmek dahi yok: Malatya’nın köylerinde acil gıda desteğine ihtiyaç var

0

Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki ardışık depremler, 1o ilde ağır yıkıma neden oldu. Afetin yedinci gününde bir yandan arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, bir yandan da evlerini kaybeden halk soğuk kış koşullarında kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.

Soğuk ve kış koşulları, şehirlerarası yardım trafiğini engellerken, durumdan en çok etkilenen yerler arasında köyler ve kırsal yerleşimler yer alıyor. Birçok köy yolu kar ve tipi nedeniyle kapalı ve bunları açmaya yönelik çalışmalar yetersiz kalıyor. Öyle ki bazı bölgelerde halk, yiyecek ekmek dahi bulamıyor.

Yıkımın sarsıcı boyutlara ulaştığı illerden biri olan Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Aksaray Mahallesi‘nden ulaştığımız Yalçın Solak, Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada Akçadağ Yayılımlı Köyü’ne giden yolların kar nedeniyle kapalı olduğunu ve üç gündür çalışmaların devam ettiğini belirtiyor.

Fotoğraf: Yalçın Solak

Yolların bugün (12 Şubat’ta) açıldığını aktaran Solak, tipi nedeniyle yolların tekrar kapanma ihtimali olduğunu dile getirerek, bir an önce köye gıda çadır su battaniye ısıtıcı ve mutfak tüpü ulaştırılması gerektiğini anlatıyor. 

‣ Malatya’nın köylerinde çaresiz bekleyiş: Belediyeye göre çadır dağıtımı

Depremin meydana geldiği gün kar sorunu yaşanmadığını ve bu nedenle şehirde evini kaybedenlerin de köye geldiğini ancak sonrasında kar kalınlığının bir metreye ulaştığını ifade eden Solak, köylere yeterli yardımların ulaşmadığının altını çiziyor.

Fotoğraf: Yalçın Solak

Köye yardım ulaştırmak için Akçadağ ilçesinin merkezinde devlet tarafından ulaştırılan yardımlarda köydeki insanlara yetecek kadar malzemenin kendilerine verilmediğini belirten Solak, “Yardım sırasında verilenler çok sınırlı. Kaymakam Bey başında duruyor, liste elinde. Bize büyük araçla gelin diyor. Pikapla geliyoruz, bize vereceği en fazla bir palet malzeme” diyor: 

“Burada insanlar ciddi şekilde mağdur, herkes kapıda. Burada (yardım dağıtım merkezinde) elini bir şeye atmak bile yasak, sanki gelen malzemeyi insanlar yemeyecek de illa dağılacak gibi.”

Fotoğraf: Yalçın Solak

Yol çalışmalarının yol çalışmalarının kısıtlı ve yetersiz olduğuna dikkat çeken Solak, şunları söylüyor:

“Yolları açık olmayan köylerin yollarını çok kısıtlı şekilde; cenaze ve acil hasta olacak biçimde açıyorlar. Diğer kısımları yine açmıyorlar. Şu anda Akçadağ, Yayılımlı, Bayramuşağı, Körsüleyman, Sakalıuzun köylerinin yolları çok az derecede açık. Kar yaklaşık 50 santimetre. İnsanlara hâlâ ekmek gitmemiş, arayıp duruyorlar.”

Fotoğraf: Yalçın Solak

‘Çok acil gıdaya ihtiyacımız var’

Solak, sivil toplum kuruluşlarından ve belediyelerden gelen yardımların devletin sağladıklarından daha fazla olduğunu kaydediyor. Gelen yardımlarda gıda malzemeleri de yetersiz kalmış:  

“Sivil toplum kuruluşlarından gelen yardım, inanın devletin yardımının daha da üzerinde şu an. Belediyeler devletten daha iyi gönderiyor şu anda. Devletin yardımı sınırlı, çok ciddi şekilde. Çadırı geçtik, biz dün kuru gıda malzemesi istiyoruz dedik herkese. Kuru gıda gelmiyor. Su, peçete ve kıyafet geliyor. Bayağı çoğaldı zaten; artık onlar sınırını aştı. Bize gıda lazım. Çok acil gıda lazım.”

Fotoğraf: Yalçın Solak

Solak’ın anlattığına göre, çadır dağıtımı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından koordine ediliyor. Çadır kentler de bu nedenle Malatya’nın merkez ilçesinde oluşturuluyor: “İnsanların hepsi köylere kaçtı, parası olmayan fakir kesim. Parası olanlar da güneye ve doğuya kaçtı. Hatta İstanbul tarafına, batıya giden çok arkadaşlarımız da oldu. Merkezde sadece Suriyeliler kaldı.” 

‘Ekmek dahi yok’

Doğanşehir’in merkezine birçok yardım yönlendirildiğini aktaran Solak, “Doğanşehir merkezinin zaten birçoğu yıkıldı. Yine de kırsal köylere yardım gitmiyor” diyor:  “Mesela Şağoklu, Dedeyazı, Dedeköy, Suçatı köylerine yola çok yakın güzergahta olmasına rağmen hala yardım gitmedi; az önce aradılar. Akçadağ Sahilköy de yola yakın bir köy hâlâ oraya da yardım gitmedi. STK, parti, devlet, hiç kimse yardım götürmedi. Ekmek dahi yok.”

Fotoğraf: Yalçın Solak

Malatya’nın kırsal bölgelerinde en temel ihtiyaçlar, kuru gıda malzemeleri, çadır ve konteyner. Depremin yedinci gününde merkezindeki yardımlar bir ölçüde düzene oturmuş ve artık binalarda hasar tespit çalışmaları yapılmaya başlanmış olsa da insanların kırsal bölgelere, özellikle de Akçadağ’ın ova ve dağ köylerine dağılması, yardım ulaşmasını da zorlaştırıyor: 

Malatya’nın en ağır hasar alan yerleri Doğanşehir, Akçadağ ve Erkenek’in bir kısmı. Malatya’nın diğer ilçelerinin çoğu hafif hasarlı olarak geçiyor. Onun için yardımları da oralara yönlendirmiyoruz. Biz üç ilçede de hangi yer acilse şu an oraya yardımları yönlendiriyoruz. Halkın gıdası çok az. Gelen yardımlarda da gıda çok az çıkıyor.

‘Kurtulandan çok ölü var’

Solak, Malatya’da çok katlı katlı binaların enkazlarının, altındakiler “yüksek ihtimalle ölmüştür” varsayımıyla kaldırıldığını ifade etti ve ekledi:

“Kurtaramayacaklarını artık göze almışlar, yedi-sekiz katlı binaların belki en altında kalmış insanlar yüksek ihtimalle ölmüştür diye, enkazlar kaldırılıyor. Tabii operatörler dikkatli çalışıyor. Ama altından cesetler çıkıyor. Üzülerek söylüyorum ki bir tane baba iki tane çocuğuna sarılmış vaziyette vefat etmiş enkazın altında. Durum çok vahim. Çok ceset çıkıyor. Kurtulandan da çok ölü var.”

You may also like

Comments

Comments are closed.