İklim KriziManşet

Ege’de orman yangınları: Söndürme çalışmaları sürüyor

0

Denizli‘nin Babadağ, Muğla’nın Milas ve Menteşe, Balıkesir‘in İvrindi ve Aydın‘ın Didim  ilçelerinde orman yangınları çıktı.

İklim krizi yangınları körüklüyor

İnsan kaynaklı iklim değişikliği, artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve nem oranlarındaki düşüşe neden olarak orman yangınlarına elverişli hava koşullarına yol açıyor.

Aşırı sıcaklıkların toprağın nemini çekmesi özellikle rüzgarların kuvvetli olduğu dönemlerde yangınların büyümesine ve daha geniş bir alana yayılmasına neden oluyor. Ağaçların daha kolay tutuşmasını sağlayan bu koşullar, yangın söndürme çabalarını da zorlaştırıyor.

BM Çevre Programı‘na (UNEP), göre de değişen arazi kullanımı ve iklim değişikliğinin birleşik etkileri, orman yangınlarının sıklığını ve yoğunluğunu artırıyor.  UNEP’in tahminlerine göre orman yangınlarının sayısı 2100 yılına kadar yüzde 50 oranında artacak.

Uzmanlar, orman yangını mevsimlerinin süresinin giderek uzayacağı ve yangınların şiddetinin daha da artacağı uyarısı yapıyor.

Kuraklığın yanı sıra insan faktörüne de dikkat çeken iklim araştırmacıları, çoğu zaman gelişi güzel şekilde ormanda yere atılan sigara izmaritleri ya da söndürülmeyen mangal ve kamp ateşlerinin, büyük felaketlere neden olduğunu hatırlatıyor. Bu nedenle hükümetlerin sadece iklimin korunmasına dair önlemler almakla yetinmeyip yangın tehlikesine karşı daha bilinçli ve tedbirli olunması için halkı uyaran bilgilendirme kampanyaları yapması gerekiyor.

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.