Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Ege’de ‘altına hücum’ zulmü: Şimde de Balıkesir’de maden başvurusu

0

Balıkesir’in Havran ilçesi ormanlarında, siyanürle altın aramak üzere yeni bir maden başvurusunda bulunulduğu ortaya çıktı. Şimdilik 7 bin dönüm için ruhsat alan firma, ÇED başvurusuna hazırlanıyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Balıkesir’in Havran ilçesinde altın madeni açık ocak işletmesi, yığın liçi ve adr tesisi projesi için yeni bir başvuru yapıldığını açıkladı. Bahar Madencilik A.Ş tarafından ruhsatı alınan maden bölgesi, Havran’a 15, çevre köyleri Büyükşapçı, Eğmir ve Küçükşapçı’ya 1 ila 3 kilometre uzaklıkta.

10 yıllık bir süre için ruhsat alanın alınan proje başvurusunda yaklaşık 7 bin dönüm olarak görünüyor. Demirtepe Altın Madeni Projesi,  aşamasında zorunlu olan ‘halkın katılımı’ toplantılarının gerçekleştirildiğini belirten Dernek yetkilileri, 6 Ağustos’ta Ankara’daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı –ÇED Genel Müdürlüğü’nde inceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılacağını ve bu toplantıya katılacaklarını bildirdi.

Derneğin Yönetim kurulu Başkanı Süheyla Doğan Ünal,  olası madenin bölge için yaratacağı sakıncaları şöyle anlattı: “Söz konusu projenin gerçekleştirilmesi planlanan sahanın büyük kısmı başlıca karaçam olmak üzere ormanlıktır. Bu nedenle proje alanında  binlerce ağaç kesilecektir. Devasa çukurlar açılacak, yoğun ağır metaller ihtiva eden pasa dağları oluşacak ve siyanürlü atıksular için atıksu barajları yapılacaktır.  Proje, ormanlarımızı ve içinde yaşayan yaban hayatını yok edecek, olası asit maden drenajları ile  içme suyu kaynaklarımızı, Değirmen Dere ve Gelin Dere’yi ve bunlardan su toplayan Havran Barajı ile Edremit Körfezi’ni kirletecektir. Tarım ve hayvancılığımız olumsuz yönde etkilenecek, yakınındaki köylerimizi içinde yaşanılmaz bir duruma getirecektir. Birinci derece deprem bölgesi olan bölgemizde, olası bir deprem durumunda ise siyanürlü atıksu barajları büyük tehlike yaratacaktır.  Kurulacak tesisin ne yöremize, ne de ülkemize hiçbir yararı ve maddi katkısı olmayacak, tam tersine ekip biçtiğimiz, hayvanlarımızı yetiştirdiğimiz, geçimimizi sağladığımız, ürünlerinden doyduğumuz topraklarımızı kaybetmemize neden olacaktır. Bölgemizin ekosistemi tümüyle olumsuz etkilenecektir. Havran, Kalkım ve Yenice’de, Balya’da, İvrindi’de, birbirine yakın yine Büyükşapçı’da, Halılar’da, Eğmir’de ve başka köylerde de altın madeni arama ve işletme ruhsatlarının olduğu bilinmektedir. Bu kadar çok altın madenciliğinin bir arada yapılması bölgemizi cehennneme çevirecektir.”

Doğan bir an önce toplam etki değerlendirmesi yapılmasını istedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.