Kategoriler: DoğaEkolojiManşet

Ege’de 316 projeye ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verildi

Yazar:
Haber Merkezi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında İzmir‘de 126, Muğla‘da 128 ve Aydın‘da 62 olmak üzere Ege Bölgesi‘nde toplam 316 proje için yapılan başvuruya Çevresel Etki Değerlendirmesi‘nin (ÇED) gerekli olmadığı yönünde rapor verdi.

Cumhuriyet‘in aktardığına göre, bakanlığın yayımladığı elektronik ÇED sisteminde yer alan veriler, Muğla ve Aydın’da jeotermal enerji santralları, turizm tesisleri ve tarımsal üretim tesisleri için yapılan başvuruların ilk sıralarda yer aldığını gösterdi. Öte yandan İzmir’de ise sanayi tesisleri, inşaat projeleri, konut yatırımları ile maden tesislerine daha fazla ÇED gerekli değildir raporu verildiği görüldü.

‣ Ege madenler ve JES’lerle doldu: Onlarcasına daha onay verildi
‣ Assos’un tepesine jeotermal santrale ÇED istenmedi
‣ Şırnak’taki 22 bölge için ÇED raporu gerekli görülmeden maden arama izni verildi

İlk sırada Aliağa

İzmir’deki proje başvuru dosyalarında artış dikkat çekerken, bir önceki yıl 108 projeye ÇED muafiyeti verilirken, bu rakam 2022 yılında 126’ya yükseldi.

Onay sayılarına bakıldığında, kentte ağır sanayi tesislerinin büyük bölümüne ev sahipliği yapan Aliağa 18 onay ile ilk sırada yer aldı. Maden ocaklarının yoğunlaştığı tarım merkezi Bergama’da 11, Kemalpaşa’da 18 ayrı projeye onay verildiği gözlendi.

Bu üç ilçeyi sanayi tesislerine verilen 11 ÇED vizesi ile Çiğli ilçesi, dokuzar onayla konut ve sanayi yatırımlarının kalbi olan Torbalı, maden ocaklarının yoğunlaştığı Menderes ve sanayi yatırımlarının bulunduğu Menemen sekiz onay ile takip etti.

İki kat artış

Muğla’da ÇED vizesi verilen tesis sayısının 98’den 128’e çıktığı 2022 yılında bakanlık, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Milas, Köyceğiz gibi ilçelerde yeni turistik tesislere, Milas, Yatağan, Menteşe ilçelerinde ise çoğunlukla maden ocaklarına onay verdi.

Listenin devamında ise tarımsal üretim tesisleri ve gıda işletmeleriyle Datça yer aldı. Bir önceki yıl 51 “ÇED gerekli değildir” kararı verilen Aydın’da izin sayısı 62’ye yükseldi. Didim ve Kuşadası ilçeleri turistik tesis onayları, tarımsal ve gıda üretim tesislerinin yoğunlukta bulunduğu Çine, Nazilli ve Germencik ise enerji yatırımları ve maden tesisleriyle gündeme geldi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024