ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

EGEÇEP: JES şirketleri hukuksuz çalışma cesaretini nereden alıyor?

0
Fotoğraf: Ferdi Uzun /AA

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Aydın’daki JES sondajlarının patlamasıyla şirketin faaliyetleri durdurulmuş olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğinin ortaya çıkması üzerinde yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, yapılan hukuksuz sondaj çalışmaları kastedilerek Aydın Valisi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “şirketler bu cesareti nereden buluyor?” sorusu yöneltildi.

Mühürlenmesine rağmen çalışıyor

Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy’de Maren Jeotermal Şirketi’ne ait santralde 1 Mayıs tarihinde sıcak su patlaması meydana gelmişti. Köye 100-200 metreye yakın alanda 160 derece sıcaklığında su patlamanın ve tazyikin etkisi ile fışkırmış ve etrafa hidrojen sülfür gazı yayılmıştı.

Rüzgarın etkisiyle yayılan sıcak sular çevredeki incir bahçelerine zarar vermişti. Daha sonra santralin devam eden yargı süreci nedeniyle mühürlendiği ve çalışma yapmasının yasak olduğu öğrenilmişti.

‘Adli işlem başlatılsın’

EGEÇEP tarafından yapılan açıklamada “Bu konuda açıklama yapan Aydın Valisi, ‘bunun bir iş kazası olduğu, ilgili şirketin uyarıldığı’ şeklinde sudan bir açıklamayla konuyu son derece hafife aldığını göstermiştir” denildi.

Aydın’da da benzer bir durumun yaşanmasını istemediklerini söyleyen EGEÇEP, bileşeni olan Aydın Çevre Platformu (AYÇEP)’ndan aldıkları bilgileri açıkladı:

  • Bu sondaj kuyuları için verilen ÇED gerekli değil kararı dört yıl süren davalar sonucunda iptal edildiği halde çalışmalar sürdürülmektedir.
  • Bu sondajdan girdi sağlayacak olan Jeotermal Enerji Santralinin (JES) Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Aydın Efeler Belediyesi Yılmazköy Mahallesi sakinlerinden 40 vatandaşın açtığı dava sonucu iptal edilmesine karşın, sondaj devam etmektedir.
  • Bu sondajdan, santrala akışkan taşıyacak boru hattının geçtiği güzergahın yasalara aykırı olmasına, vatandaşın karşı çıkmasına ve projeyle ilgili acele kamulaştırmanın mahkemece iptal edilmesine rağmen inşa edilmekte ısrarcı davranılmaktadır.
  • ÇED raporu ve acele kamulaştırma iptal edildiği halde, Maren şirketi bu cesareti nereden bulmaktadır?
  • Maren şirketi’nin, açıkça suç oluşturan bu eylemlerine karşı adli işlem başlatılmış mıdır?

‘Zarar nasıl karşılanacak?’

Açıklamada Aydın yöresinde açılan yüzlerce jeotermal sondaj kuyusu ve çalışan jeotermal santraller yüzünden başta incir ve zeytin olmak üzere yöredeki tarımsal ürünlerin ciddi zarar gördüğü de hatırlatıldı.

EGEÇEP, Aydın Valiliğini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı gereğinin yapılması için göreve çağırarak şu soruları yöneltti: “AYÇEP tarafından verilen bu bilgiler doğru mudur? Eğer doğru ise neden herhangi bir işlem yapılmamıştır? Sahaya yayılan akışkan nedeniyle zarara uğrayan yöre halkının bu zararı nasıl karşılanacak ve bölge nasıl temizlenecektir? Bir daha benzer ve hatta daha büyük bir kaza oluşması nasıl önlenecektir?”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.