Doğa MücadelesiManşet

Ağaçlarını direnişle kurtaran Kızılcaköylülerin direniş çadırı önünde kutlama yapması engellendi

0

AYDIN- Efeler’e bağlı Kızılcaköy’de zeytin ve incir bahçelerinin ortasına yapılmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı direniş gösteren ve şirketi geri püskürten köylülerin kazandıkları mahkeme kararını kutlamalarına Aydın Valiliğinden izin çıkmadı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in aktardığına göre; Aydın Valiliğinin Kızılcaköy’lülerin sokakta eğlenemeyeceklerini, düğün salonunda eğlenmelerinde sakınca olmadığı yönündeki kararı sonrası köylüler bugün yapılması planlanan kutlamaları iptal ettiler.

İncirliova ve Efeler ilçelerine bağlı Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova köylerinde yapılmak istenen Sarı Zeybek JES projesine karşı kararlı bir direniş sergileyen Kızılcaköylüler sık sık jandarma ve şirket görevlileri ile karşı karşıya geldi. 

Şirketin köye iki km uzaklıkta satın aldığı meyve bahçesini JES tesisleri yapmak için tel örgülerle çevirmek istemesine karşı yediden yetmişe direnişe geçen köylülere jandarma Aralık 2018’de biber gazı ve jopla müdahale etmişti. 

Köy meydanına kurdukları çadırda nöbet tutmaya başlayan köylüler, bir taraftan da projeye verilen ÇED olumlu kararına karşı dava açmıştı.

Köylüler lehine sonuçlanan mahkeme kararına bakanlık ve şirketin yaptığı itiraz nedeniyle ikinci bir bilirkişi incelemesi yapıldı.

Bilirkişi incelemesinde de mahkemeye projeye karşı olumsuz görüş bildiren bir rapor verildi. 

Aydın 1. İdare Mahkemesi Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açtığı davada yapılan ikinci bilirkişi keşfi incelemesinde hazırlanan raporu kararına esas olarak, projenin çevre, tarım ve su kaynakları ile ilgili riskleri nedeniyle Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Sarı Zeybek JES’e verilen ÇED olumlu kararını ikinci kez iptal etti.

Köylüler direnişleri sonrası kutlama kararı almışlardı. Bugün Kızılcaköy direniş çadırı önünde yapılması planlanan yemekli, müzikli eğlence Aydın Valiliği’nin yasağına takıldı. 

Aydın Valiliği “sokakta eğlence yapılamayacağını, sadece düğün salonunda yapılabileceği” görüşünde ısrar etti. 

Pandeminin yeniden yaygınlaşmaya başladığı bir süreçte Aydın Valiliğinin açık havca etkinliğini yasaklayıp kapalı salonu adres göstermesi ise dikkat çekti.

You may also like

Comments

Comments are closed.