Ege Mahallesi kentsel dönüşüme karşı örgütlendi

İzmir’in önde gelen Roman yerleşimlerinden Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşüm meselesinde mahalle halkının taleplerini yansıtmak amacıyla kurulan Ege Mahallesi Kent Sorunları, Kültür ve Yardımlaşma Derneği çalışmalarına başladı. Dernek yerel yönetimler tarafından daha önce dile getirilen yerinde kentsel dönüşüm sözünün en kısa sürede uygulamaya geçirilmesini talep ediyorlar.

Yaklaşık olarak 1000 hanenin yaşadığı Ege Mahallesi sakinleri kurdukları dernek aracılığıyla kentsel dönüşümle ilgili taleplerini yerel yönetime aktarmayı planlıyorlar. Mahalle sakinlerinin ortak beklentisi kentsel dönüşümün daha önce söz verildiği gibi yerinde gerçekleştirilmesi. Konuyu değerlendiren mahalle muhtarı Özer Kaleli ise kentsel dönüşüm süreci ile ilgili şu yorumu yapıyor: “Büyükşehir Belediye Başkanımız yerinde kentsel dönüşüm sözü verdi. Bu sözün tutulacağından şüphemiz yok. Ama bize sormadan da proje hazırlamasınlar. Burada sadece bir evde 10 hane yaşıyor. Şimdi buraya bir ev verilirse diğer dokuz aile nereye gidecek. Bunun yaşanmaması için bizlere danışılması gerekiyor. Aksi taktirde sorunların önüne geçilemez.”

Kentsel dönüşümle ilgili tartışmalarda sıklıkla gündeme gelen dönüşümlerin mahalle sakinlerinin mevcut mahallerinden uzaklaştırılmadan yerinde yapılması meselesi hem kültürel hem de ekonomik açıdan önem taşıyor. Uzun yıllardır bir bölgede yaşayan ve geçimlerini o bölgedeki imkanlarla sağlayan yurttaşların bir başka bölgeye gitmek zorunda kaldıklarında kültürel uyum ve geçim sorunları yaşamaları kaçınılmaz oluyor. Nitekim bazı büyükşehirlerde uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde bu nokta göz önünde tutulmadığından yeni evlerine nakledilen vatandaşlar kısa sürede geri dönmek zorunda ve zor şartlar altında yaşamak zorunda kalmışlardı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Ordu’da maden arama sondajına karşı miting çağrısı: Yaylalarımıza dokunma!

Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, Ordu-Perşembe'de maden arama sondajına karşı 13 Ekim'de yaylada miting düzenleyecek. 

Lapseki’de madenin ‘kapasite artırımı’ için yapılan keşfe bölge halkı alınmadı

Yöre halkı, Çanakkale Lapseki'de çinko, bakır ve kurşun madeni ile atık depolama tesislerinin kapasite artırımına verilen ÇED olumlu kararına dava açmıştı.

Batı Karadeniz halkı, madene karşı bir arada

Zonguldak-Alaplı'da verilen IV. Grup maden arama ruhsatı, Devrek, Çaycuma, Devrek ve Akçakoca'yı da etkileyecek. Bir araya gelen köylüler, yaşam alanlarına sahip çıkma sözü verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR