DoğaManşet

Dünyanın en büyük bitkisi Avustralya’da: Eyüp ilçesi büyüklüğünde

0

Dünyanın bilinen en büyük bitkisi, Avustralya kıyılarında keşfedildi. Batı Avustralya Üniversitesi’nden araştırmacılar, deniz yosununun yaklaşık 200 kilometrekarelik bir alanı kapladığını söyledi. Bu,500 bin kişiden fazla kişinin yaşadığı Eyüp ilçesi veya 20 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana denk geliyor. ABD‘nin New York kentindeki Manhattan semtinin yüzölçümünün ise üç katı.

Araştırmayı yapan bilim insanları, genetik testleri kullanarak söz konusu sualtı çayırının aslında bir bitki olduğunu belirledi. Perth’in kuzeyindeki Shark Bay‘da tesadüfen keşfedilen devasa bitkinin en az 4.500 yıl içinde, tek bir tohumdan yayıldığı düşünülüyor.

Sonuçları ‘Proceedings of the Royal Society B.’ adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma için, bilim insanları kıta kıyılarında yaygın olarak bulunun türlerin genetik çeşitliğini anlamak için yola çıkmıştı. Bunun için körfez boyunca sürgünler toplandı ve her bir örneğin “parmak izinin” oluşturulması için 18.000 genetik işaretçi incelendi.

Dayanıklı ve esnek

Tesadüfen rastladıkları çayırı  birkaç bitki türünden oluştuğunu tahmin ettiklerini söyleyen çalışmanın başyazarı Jane Edgeloe, “Cevap bizi şaşırttı: Sadece bir tane vardı. Yalnızca bir bitki Shark Bay’de 180 km’den fazla genişlemiş ve onu dünyadaki bilinen en büyük bitki haline getirmiş.” 

Fotoğraf: Angela Rossen.

Dev bitki, körfez boyunca sürekli değişken koşullara sahip yerlerde büyüdüğü için dayanıklılığıyla da dikkat çekiyor.

Araştırmacılardan biri olan Dr Elizabeth Sinclair, “Gerçekten esnek görünüyor, çok çeşitli sıcaklıklar ve tuzluluklar ile aşırı ışık koşulları altında yaşıyor, u da çoğu bitki için tipik olarak oldukça stresli bir durum” diye konuştu.

Elde edilen sonuçlara göre tür,  yılda 35 cm’ye kadar bir çim gibi büyüyor. Yani, şu anki boyutuna varması için 4.500 yıl sürmüş olması gerekiyor.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.