DünyaManşet

Dünyadan Kısa Kısa – 18 Eylül

0

BM raporu gaz saldırısının Esad güçlerinin bulunduğu bölgeden geldiğini gösteriyor

Birleşmiş Milletler tarafından Suriye’deki gaz saldırısını incelemekle görevlendirilen heyetin raporundaki detaylar saldırının Esad güçlerinin yapıldığını ortaya koydu. Raporda saldırının kimin tarafından yapıldığı açık bir şekilde söylenmezken, detaylı incelemeler ve yön hesapları saldırının Esad’a bağlı Cumhuriyet Muhafızları ve Suriye ordusunun 4. Bölüğünün bulunduğu yönden yapıldığını gösteriyor.

Ünlü iklim bilimci James Hansen’dan yeni uyarı

NASA Godard Enstitüsü eski başkanı iklim bilimci James Hansen ve arkadaşları yeni bir çalışma yayınladı. Makaleye göre yeryüzündeki fosil yakıtların tümü tüketilirse kara sıcaklıkları ortalama 20 santigrat derece, kutuplar ise 30 derece ısınacak. Bu, pratikte dünya üzerinde insan (ve bir çok digger canlının) yaşamasının imkansız hale gelmesi demek.

Brezilya Devlet Başkanı Roussef, ABD gezisini erteledi.

Edward Snowden’ın Roussef’in üst düzey danışmanlarıyla olan mesajlarını ve telefon konuşmalarını dinlediğini açıklamasının ardından Latin Amerika’nın en zengin ve en güçlü ülkesinin cumhurbaşkanı Roussef, ABD gezisini süresiz olarak erteledi. Devlet başkanlarının önceden planlanan gezileri iptal etmeleri ender rastlanan bir durum.

ABD Dış İstihbarat Denetleme Mahkemesi, telefon verilerinin toplanmasına arka çıktı.

ABD’li yetkililer programın El-Kaide ve diğer militan grupların saldırılarını önlemede yardımcı olduğunu ve veri tabanının uluslararası terörist örgütleri araştıran eğitimli personelle sınırlı olduğunu söyledi. Dış İstihbarat Denetleme Mahkemesi Savcısı Claire Eagan, programın Amerikalıların temel yaşam haklarını ihlal etmediğini ve Vatanseverlik Yasası olarak bilinen 2001 yasasına göre geçerli olduğuna hükmetti.

Doğal gaz ve petrol için kayagazı çıkarmak besi hayvanları için ciddi tehdit oluşturuyor.

Profesör Robert Oswald, Amerika’da çiftlik hayvanlarının ölümleri ve deformasyonlarının İngiltere’nin de “etkisi anlaşılana dek” kaya gazı çıkarımlarını durdurmasını gerektirecek sayıda olduğunu söyledi.

BP’nin kazası işçilerin sağlığını tehdit ediyor

Amerikan Tıp Dergisi’nde yayımlanan bir makaleye göre, 2010’da Meksika Körfezi’nde yaşanan ve 5 milyon varil petrolün denize akmasıyla sonuçlanan büyük petrol felaketi sırasında temizleme çalışmalarına katılan 170.000 işçinin kanser ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin arttığı ortaya çıktı. Petroldeki benzen maddesi etkili bir kanserojen olarak biliniyor.

Çin’den elektrikli otomobillere teşvik

Çin, artan hava kirliliği ile mücadele önlemleri kapsamında 2015 yılına kadar tümüyle elektrikli araçlara yönelik araç başına 10.000 dolarlık bir teşvik sistemi başlatıyor.

Venezuela’da hapishane dehşeti

Venezuela’nın Maracaibo kentinde bir hapishanede rakip çete üyesi mahkumlar arasında çıkan kavgada 15 mahkum öldü. Venezuela’da hapishanelerin büyük bölümü kapasitelerinin çok üzerinde mahkum bulunduruyor. Ülkede her yıl ortalama 500 mahkum hapishanelerdeki şiddet sonucu ölüyor.

Time’ın yeni sorumlu yazı işleri müdürü, Nancy Gibbs.

Gazetenin doksan yıllık tarihindeki ilk kadın yazı işleri müdürü olan Gibbs, Time için herkesten çok kapak haberi (174) yaptı.

Occupy Wall Street ikinci yılında.

Ekonomideki eşitsizliği protesto ederek “%99 biziz” sloganıyla dünyadaki benzer hareketlere ilham kaynağı olan Manhattan merkezli halk hareketinin ikinci yılı, New York Borsası önündeki protesto ve Birleşmiş Milletler binasına yapılan yürüyüşle kutlandı.

Yunanistan’da komünistlere saldırı sonrası protestolar sürüyor

Yunanistan’daki siyah tişörtlü, bazısı aşırı sağcı Altın Şafak partisinin logosunu taşıyan elli kişi, komünistlere saldırdı. Sivri cisimlerle öldüresiye dövülen ve ağır yaralanan kişilerden dokuzu hastaneye kaldırıldı, bir kişi beyin travması geçirdi. Bu hafta ikincisi düzenlenen barışçı protestolarda “Faşistler dışarı” sloganı atıldı. Öte yandan, Yunanistan hükümet sözcüsü Simos Kedikoglou, saldırıyı kınadı ve “Altın Şafak’ı “iç savaş çıkartmaya çalışmakla” suçladı.

Vivienne Westwood: Daha az alın!

Londra Moda Haftası’na “İKLİM DEVRİMİ” yazılı tişrtlerle katılan tasarımcı Westwood şunları söyledi: “Daha az alın. İyi seçin. Önemli olan nicelik değil, nitelik. Herkes ihtiyacından çok kıyafet satın alıyor. Altı parça şey almaktansa, gerçekten sevdiğiniz tek bir şey alın. Laf olsun diye alışveriş yapmayın. İnsanlar dünyaya yatırım yapmalı. Paranızı modaya değil, dünyaya yatırın.” Öte yandan, bu açıklamayı Yeşil Gazete’ye değerlendiren tekstil sektöründen Gizem Hasırcıoğlu, “4-5 avroya malolan bir tşörtü 50 avroya satarak tüketim eleştirisi yapmak samimi değil.” diye konuştu. Hasırcıoğlu ayrıca Westwood’un nükleer enerjiye destek verdiğine de dikkat çekti.

Colorado’da sel

ABD’nin Colorado eyaletindeki büyük selde ölenlerin sayısı 8’e çıkarken kayıp sayısı 1200’den 600’e düştü.

Britanya’da İtfaiyeciler grevde

Britanya’da İtfaiye Teşkilatı Sendikası (FBU), emeklilik maaşları konusundaki anlaşmazlık sebebiyle İngiltere ve Galler’deki itfaiyecilerin 25 eylülde dört günlük greve gideceğini doğruladı.

Kabala Merkezi’nin kurucusu 86 yaşında hayatını kaybetti.

Los Angeles’daki Kabala Merkezi’nin kurucusu Philip Berg hayatını kaybetti. Ortodoks Yahudi liderler tarafından yüzeysel olmakla suçlanan Berg, 13. yıllara uzanan Yahudi mistisizmini new-age fikirlerle desteklemesi ve Madonna, Demi Moore, Gwyneth Paltrow gibi ünlüleri Kabala’ya çekmesiyle tanınıyor.

Haber Merkezi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.