Hafta SonuManşet

[Dünyadan Kent Bahçeleri] Yeni Zelanda’dan Singapur’a yaratıcı kent bahçeleri

0

[Dünyadan Kent Bahçeleri] yazı dizisindeki tüm yazıları buradan okuyabilirsiniz

Şehirlerde yaşayarak hayvan, meyve ve sebze yetiştiren, hatta arıcılık yapan topluluklardan bahsederken, gıdanın temizliği ve güvenliği, karbon ayak izinin azaltılması ve besin değeri yüksek gıdaların üretilmesinin önemine değinmiştik.

Kent çiftçileri, sınırlı alanlardan en iyi faydayı alabilmek ve faaliyetlerini şehir ortamına uyumlu hale getirmek için aynı zamanda yaratıcı düşünmek zorunda.

Bu hafta, kentsel tarımın alabileceği farklı biçimlere dört örnek paylaşıyoruz.

Food Field – Detroit

Food Field, eski bir okulu eşsiz bir tarım sahasına çeviren Noah Link ve Alex Bryan tarafından 2011’de, şirketleşmiş gıda sistemlerine alternatif yaratma amacıyla çevrede yaşayanlar için daha besleyici gıda ve ekonomik fırsatlar yaratan bir TDT (Topluluk Destekli Tarım) olarak kuruldu.

Yerel sakinler haftalık gıda paketleri ile veya Food Field içinde yer alan restaurantlarda sağlıklı gıdaya ulaşabiliyor, ya da çiftlikte gönüllü çalışarak destek sağlayabiliyorlar.

Topluluğun talebi doğrultusunda ürünler yetiştiriliyor. Yeni kurulan akuaponik sistemle balık üretmeye başlayan topluluk, aynı zamanda tavuk ve ördek yumurtaları da elde ediyor. Küçük bir alanda etkin miktarda gıda yetiştirmeyi başarıyor.

http://www.peckproduce.com/

FARM: London – Londra

 

2011 yılında Something & Son LLP’nin eko-sosyal tasarım uygulaması projesi olarak ortaya çıkan FARM:shop, küçük ölçekli tarım, çalışma alanları ve bir kafe sunan, Londra’nın “kentsel tarım merkezi”. Akuaponik sistem, yüksek teknolojiye sahip iç mekan bahçesi ve hatta bir polytunnel ve çatısında tavuk kümesi bulunuyor.

Projenin amacı sadece gıda yetiştirmek değil, şehirde yaşayanlara bu işi yapmak için dönümlerce araziye sahip olmanın gerekmediğini kanıtlamak.

http://farmlondon.weebly.com/

Sky Greens – Singapur

Tüketilen gıdanın sadece %7’sinin yerel olarak üretildiği bu küçük ülkede, Sky Greens’in dikey bahçeleri verimli ve çevreye duyarlı bir çözüm sunuyor.

Dünyanın ilk düşük karbonlu hidrolik sisteme sahip kentsel dikey bahçesi projesinin yaratıcısı Jack Ng. Geleneksel tarım teknikleri için gerekli olan geniş alan ve enerji ihtiyacının oldukça azaltıldığı üç katlı serada, geleneksel çiftliklere kıyasla birim alan başına beş ila on kat daha fazla üretim yapabiliyor.

Jack Ng

Ürünler lüks ürün kategorisinde yer bulsa da, fiyatları uygun ve yerel marketlerde yer alıyor.

Yiyeceklerinin çoğunu Çin, Endonezya ve hatta Avrupa’dan ve Amerika’dan ithal eden küçük bir ülke için Sky Greens gibi projeler büyüyen bir nüfusu beslenmenin değerli bir yolu olabilir.

https://www.skygreens.com/

Sharing Backyards – Kanada, ABD, Yeni Zelanda

Arazisi olmayan, ancak gıda yetiştirmek isteyen kişiler ile kullanılmayan bahçe alanlarına sahip kişiler arasında bağlantı sağlayan bir proje “Paylaşılan Arka Bahçeler” projesi.

İnisiyatifin web sitesi aracılığıyla kullanılmayan bahçe sahipleri, konum bilgisini paylaşıyor  ve yerel olarak gıda yetiştirmek için alan arayan kullanıcılar, yakınlarında bulunan yerleri bulabiliyor.

Projenin teknolojisi ve deneyimli kadrosu ile kentsel topluluk bahçesi kurmak ve sürdürülebilir kılmak sanıldığından çok daha kolay hale geliyor.

http://www.sharingbackyards.com/

 

Rana Söylemez

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.