Hafta SonuManşet

[Dünyadan Kent Bahçeleri] ABD’den 6 ilham verici örnek

0

[Dünyadan Kent Bahçeleri] yazı dizisindeki tüm yazıları buradan okuyabilirsiniz

Kentsel tarımın, yerel ve doğal beslenmenin yanı sıra, karbon ayak izimizi düşürmenin en iyi yollarından biri olduğundan bahsetmiştik. Son dönemde Amerika’da da kentsel tarım ile ilgili ilham verici örnekler boy gösterdi.

1 Cleveland AVM

Cleveland, Ohio’da yer alan Erieview Alışveriş Merkezi’ndeki Galleria, “Gardens Under Glass” (Cam Altında Bahçeler) projesi sayesinde kent çiftliği olarak yeniden doğuyor.

Dükkanların yer aldığı iki katlı alan, senelik ısı kontrolü sistemi ile çiftliğe dönüşmek için ideal bir ortam. Ürün yetiştirmek için hidroponik sistemler yer alıyor.

Organizasyonun başkanı Vicky Poole, bu proje ile vejeteryan restoranlar, sağlıklı gıda dükkanları, bahçe ekipmanları dükkanları ve geri dönüşüm ürünlerin satıldığı dükkanlar ile Cleveland’ın ekonomik büyümesine ayak uydurabilecek bir eko-köy yaratılabileceğine inanıyor.

Projenin bir diğer hedefi ise, halkın kentsel tarımı benimsemesini sağlamak ve insanları doğal enerji kaynakları hakkında eğitmek.

2 San Francisco Otoyolu

San Francisco otoyolunda bir zamanlar araçların geçtiği bir şerit, şimdilerde Hayes Valley Farm (HVF) adlı bir kent çiftliği projesine dönüştü. Proje şu anda devam etmiyor olsa da, Amerika’daki ilham verici projeler altında yer almasını uygun buldum.

Projenin yöneticisi Chris Burley, 1989  Loma Prieta depremi sonrası kullanılmayan alanı fark etmiş ve daha sonra San Francisco valiliğini de ikna ederek 101 no’lu otoyolda bir çiftlik yaratmaya başlamış.

Hayes Valley Çiftliği, kentsel tarım odaklı bir eğitim ve araştırma projesi olarak işlemiş. Komün alanda, gönüllüler tarafından gıda yetiştiriliyormuş. Bahçe tasarımı, kompost ve permakültür kursları veriliyormuş. Burley, bir röportajında esas amaçlarının eğitim olduğuna değiniyor ve şöyle diyor, “Halka kendi gıdalarını balkonlarında, arka bahçelerinde, açık otoparklarda ve kaldırım kenarlarında dahi yetiştirebileceklerini anlatmaya çalışıyoruz.”

Proje ne yazık ki sona erdi. Bu alan için yapılan şehir planlarına kurban olan çiftlik hakkında ilerleyen günlerde detaylı olarak değineceğiz.

3 Denver

Denver Urban Gardens (DUG), geçtiğimiz sene, 100. Bahçe olan Ruby Hill Park’ın açılışı ile toplum bahçesi projelerinin 25. Yılını kutladı. Çoğunlukla Denver’ın düşük kazançlı kesimlerinde yer alan bu bahçeler, halk tarafından başlatıldı ve sürdürülüyor. 100 projeden bir örnek verelim:

Delaney Topluluk Çiftliği, 500 aileye gıda sağlayan 30 dönümlük bir çiftlik. Topluluk destekli tarım (CSA) programı ve WIC (Kadınlar, bebekler ve çocuklar için federal yardım) üyeleri için çalışma programı sunuyor. Katılımcılar her hafta bir saat çalışma karşılığında bir çuval taze ürün alıyorlar. Stajer ve gönüllüler tarafından sürdürülen çiftlikte aynı zamanda çiçek ve baharat da üretiliyor. Kompost, arıcılık, organik gıda yetiştiriciliği, baharat ve gıda saklama atölyeleri gibi eğitimlere de yer veriliyor.

4 Seattle

Topluluk bahçesi ve kentsel tarım, Seattle bölgesi için yeni bir oluşum değil. 35 yılı aşkın süredir 2056 aileye gıda sağlayan toplam 23 dönümlük 73 bahçe, P-Patch programı ile destekleniyor.

Batı Seattle’da yer alan Magic Bean FarHayes Valley Çiftliği, kentsel tarım odaklı bir eğitim ve araştırma projesi olarak işlemiş. Komün alanda, gönüllüler tarafından gıda yetiştiriliyormuş. Bahçe tasarımı, kompost ve permakültür kursları veriliyormuş. Burley, bir röportajında esas amaçlarının eğitim olduğuna değiniyor ve şöyle diyor, “Halka kendi gıdalarını balkonlarında, arka bahçelerinde, açık otoparklarda ve kaldırım kenarlarında dahi yetiştirebileceklerini anlatmaya çalışıyoruz.”

Proje ne yazık ki sona erdi. Bu alan için yapılan şehir planlarına kurban olan çiftlik hakkında ilerleyen günlerde detaylı olarak değineceğiz.

 

5 Growing Power (Büyüyen Güç)

Growing Power, Will Allen tarafından Milwaukee, Wisconsin’da başlatılan küçük bir projeydi. Bu proje, şehirdeki gençlerin temiz, sağlıklı ve ekonomik gıda yetiştirerek iş sahibi olmasını hedefliyordu. Daha sonraları, Wisconsin and Illinois’da kentsel ve kırsal tarım projelerini kapsayarak büyüdü.  

Growing Power’ın ana merkezi 20,000 bitki, binlerce balık, tavuk, keçi, ördek, tavşan ve arıya ev sahipliği yapıyor.

Growing Power, sürdürülebilir ve şu anki organik standartlarının üzerinde üretim yapması ile ön plana çıkıyor. Herhangi sentetik kimyasal kullanılmıyor. İstenmeyen otları elle yoluyorlar ve pestleri yararlı böceklerle kontrol altında tutuyorlar.

Toplulukları için kaliteli gıda üretmenin yanında eğitim veriyorlar ve ülke çapında insanlara benzer projeler yaratmaları konusunda güzel bir örnek sunarak teşvik ediyorlar. İnternet sitelerinde şu söz yer alıyor: “Metodlarımız süslü değil, etkili ve verimli, ve umarız yakında sizin mahallenize de gelecek”

6 New Roots For Refugees (Mülteciler İçin Yeni Kökler)

New Roots for Refugees (Mülteciler için Yeni Kökler) Katolik hayır kurumları ve Kansas şehrinin ortaklığıyla kurulmuş bir kent tarımı projesi.

Program, göçmen kadınların yetiştirdiği sebzeleri satarak kendi küçük çiftlik projelerini kurmasına yardım ediyor.

En az bir yıl topluluk bahçesinde çalışma şartını yerine getirdikten sonra programa kabul edilen kadınlara çeyrek dönümlük bir alan tahsis ediliyor. İlk yıl, tohum, bahçe aleti, su ve pazarlama gibi giderleri karşılanıyor. Daha sonradan çiftçiler kendi sürdürebilirliklerini sağlıyorlar.

Bu örneklerin ilham vermesi umuduyla…

 

Rana Söylemez

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.