Dünyanın en fazla ortaklaşa kutlanan bayramlarından 1 Mayıs’ta Türkiye’de bol bol gaz su ve gözaltı vardı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)nin verdiği bilgiye göre İstanbul’daki gösterilerde 250, Ankara’da 102 kişi gözaltına alındı. 50 kişi ağır yaralandı.
Peki Türkiye’de bunlar olurken diğer ülkelerde 1 Mayıs nasıl geçti?
Kamboçya
Başkent Punon Pen’de bin kadar vatandaşın katıldığı eyleme polis copla müdahale etti.
İnsan hakları grubu Lichadho yetkilisi Um Sem Ath, müdahalede beş kişinin yaralandığını belirterek, “Bu güvenlik güçleri adam dövmeye bağımlı gibi” dedi.
Başbakan Hun Sen’in 30 yıla yakın süredir iktidarda olduğu Kamboçya’da asgari ücretin düşüklüğüne ve geçen Temmuz’da yapılan seçimlerin güvenilir olmamasına karşı protestoların şiddetlenmesi üzerine Ocak ayından itibaren gösteriler yasaklanmıştı.
Bangladeş
Binlerce konfeksiyon işçisinin katıldığı gösteride, geçen yıl 5 konfeksiyon imalathanesinin bulunduğu kaçak binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden 1100’den fazla işçi anıldı.
Kıbrıs
1 Mayıs İşçi Bayramı, Kıbrıslı Türk ve Rumlarla birlikte ortak bir mitingle kutlandı. 56 yıl aradan sonra bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla ara bölgedeki Taksim Sahası’nda gerçekleştirilen mitingde Türkçe ve Rumca “Kıbrıs’ta barış engellenemez” sloganları atıldı.
Hong Kong
Gösteriye katılan işçilerin başlıca talebi çalışma saatlerinin azaltılması ve şartların iyileştirilmesiydi.
Rusya
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasının ardından ilk defa Kızıl Meydan’da düzenlenen 1 Mayıs eylemine 100 binden fazla kişi katıldı. Bazı göstericilerin, Ukrayna’nın Kırım bölgesinin Rusya tarafından ilhak edilmesini kutlayan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin lehine sloganlar attıkları görüldü.

Ukrayna
Kiev’deki 1 Mayıs yürüyüşü “Barış ve Birlik” şiarıyla düzenlendi. Rusya yanlılarının kent merkezindeki devlet binalarını işgal ettiği Slaviansk’taki 1 Mayıs yürüyüşünde Rusça sloganlar atıldı.
Filipinler
Başkenti Manila’daki gösteride, düşük ücretler ve kadrolu işçiler yerine hakları kısıtlı olan taşeron işçilerinin geçirilmesi protesto edildi. Gösterideki konuşmacılardan Joshua Mata, Filipinler ekonomisinin geçen yıl yüzde 7,2 büyümesine rağmen halkın neredeyse üçte birinin yoksul olduğunu hatırlatarak, “Bu ülkede büyüme var fakat işçi sınıfından hiç kimse bu büyümeden fayda görmüyor” dedi.
Malezya
Kuala Lumpur’daki gösteride, gelecek yıl yürürlüğe konulması planlanan mal ve hizmet vergisi protesto edildi. Göstericiler, yeni vergiyle birlikte geçinmenin iyice zorlaşacağını vurguladı.
İran
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayan binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, devlet müdahalesi olmayan hür sendikaların kurulmasını desteklediğini söyledi. Ruhani’nin selefi Mahmud Ahmedinejad döneminde İran’daki çok sayıda sendika kapanmış ve geriye az sayıda etkisiz sendikal örgüt kalmıştı.
İtalya
işçi kentlerinden Turin’de polisle göstericiler arasında çatışma yaşanırken, ülke genelindeki gösterilerde tasarruf paketi protesto edildi.
Venedik yakınlarındaki Pordenone’de sendikaların çağrısıyla yapılan gösteride, İsveç şirketi Electrolux’un fabrikasının kapatılması nedeniyle 1300 civarında kişinin işsiz kalacağına dikkat çekildi. İtalya’da işsizlik oranı Mart ayı itibariyla yüzde 12,7.
Venezuela
Sosyalist lideri Hugo Chavez’in geçen yıl ölümünün ardından koltuğu devralan Nicolas Maduro işçi ve emeklilere 1 Mayıs müjdesi verdi. Maduro, asgari ücretin ve emekli maaşlarının yüzde 30 artırılacağını açıkladı.
Yunanistan
Yunanistan’da sendikaların çağrısıyla 1 Mayıs’ta grev düzenlendi. Grev özellikle kamu sektöründe etkili oldu ve Atina’da yürürlükteki tasarruf paketine karşı kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi.
(BBC Türkçe / Yeşil Gazete)