Dünyada şeker hastalarının sayısı artıyor

Uluslararası Diyabet Federasyonu acil önlem alınmadığı takdirde şu anda dünyada 366 milyon olan şeker hastası sayısının 2030 yılına kadar 552 milyona ulaşacağı öngörüsünde bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü, Hindistan gibi, şeker hastalalarının sayısının en hızlı artış gösterdiği ülkelere odaklanıyor.

Yeni Delhi’de çok sayıda kamu binası Dünya Diyabet Günü nedeniyle mavi ışıklarla bezendi. 50 milyon kişinin şeker hastası olduğu Hindistan, dünyada bu hastalığın en çok görüldüğü ülkelerin başında geliyor. Önümüzdeki 20 yılda bu sayının 61 milyona tırmanması bekleniyor. Fortis Diyabet Merkezi Başkanı Anup Mişra, “Hindistan halkına ve aynı zamanda tüm dünyaya şeker hastalığına dikkat etmeleri gerektiği mesajını veriyoruz,” diyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu 2030 yılına kadar dünyada her 10 kişiden birinde şeker hastalığı görülebileceği uyarısında bulunuyor. Diyabetin nedeni kötü beslenme, şişmanlık ve yeterli egzersiz yapmama. Şeker hastalığı yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor, kalp hastalığı, inme ve bunama riskini de arttırıyor.

Amerika’da bir grup uzman kısa süre önce farelerde tip 2 diyabeti tedavi ettiklerini açıkladı. St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmada uzmanlar fareleri NMN adlı doğal olarak oluşan kimyasal maddeyle tedavi etti.

Profesör Şiniçiro İmai farelerde alınan sonucun umut verdiğini, NMN’in etki ettiği farelerin metabolik işlevlerinin insanlarınkiyle aynı olduğunu söylüyor: “Fareleri, kalori miktarının yüzde 40’ının yağlardan sağlandığı yüksek yağ oranlı bir diyetle besledik. Fareler bu diyeti çok sevdi ve sonunda tip 2 şeker hastalığına yakalandılar. NMN’nin etkilerini bu model üzerinde inceledik. Gerçekten işe yarıyor.”

Araştırma, yaşlanmanın ve yüksek yağ oranlı beslenme tarzının vücudumuzdaki NMN üretimini azalttığını, bunun diyabete yol açtığını gösteriyor. Uzmanlar, insanlar üzerindeki deneylerde kullanılabilecek NMN bileşiğini üretmesi için bir Japon şirketiyle işbirliği yapıyor. Ve birkaç yıl sonra insanlar üzerinde deneylere başlamayı planlıyor.

Bütün umut, bir gün hastaların bileşiği günlük vitaminleri gibi alarak tip 2 şeker hastalığını tedavi etmek, hatta önlemek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Arslan: Veteriner hekimler olarak sorunun tam ortasında kalacağız

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin veteriner hekimler ve toplum sağlığı açısından getirdiği getirdiği sorunları değerlendirdi: 'Hem toplumun hem de idarecilerin baskısı altında kalacağız. Mesleğimizle ilgili ciddi bir kaygı içindeyiz.'

DSÖ: Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki dang humması vakalarının sorumlusu iklim değişikliği

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre iklim değişikliğinin etkisiyle dang humması, Birleşik Arap Emirlikleri'nde de yerel olarak yayılan bir hastalık haline geldi. Uzmanlar, ülkenin yoksul bölgelerdeki sel sularına zamanında müdahale edilmemesinin salgını daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

TTB: Hayvan katliamları halk sağlığı önlemi olarak sunulamaz

Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliğe tepki gösteren TTB, milletvekillerine seslenerek sokak hayvanlarının ölüm fermanı olacak teklifin geri çekilmesini talep etti.

Kız çocukları, hava kirliliği yüzünden erken regl oluyor

Yeni verilere göre 1950 ile1969 yılları arasında doğan kız çocukların adet görmeye genellikle 12,5 yaşında başlarken, 2000'li yılların başında doğan kuşakta yaş ortalamasının 11,9'a düştü.

EN ÇOK OKUNANLAR