Koronavirüs SalgınıManşet

Dünyada korona krizi: ABD’de rekor işsizlik başvurusu, İspanya hastanelerinde izdiham

0

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını etkilemeye devam ediyor. Aralık ayından bu yana dünya genelinde bildirilen vaka sayısı yarım milyona yaklaştı ve 488 bin 299 oldu.  Salgın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 22 bin 69’a yükseldi. Hastalığa yakalanan 117 bin 608 kişinin ise iyileşme gösterdiği bildirildi.

Yaklaşık üç ayı geride bıraktığımız virüs salgınında hükümetler virüsün yayılma hızını azaltmak için aldıkları önlemleri sıkılaştırmaya devam ediyor. Ancak salgın, sağlık sistemi ve ülke ekonomileri üzerindeki baskısını artırmaya devam ediyor.

ABD’de 3,3 milyon işsizlik başvurusu

Virüs salgınının finansal piyasalar üzerindeki etkisinin reel piyasalara yansıdığının ispatı olarak yorumlanan ABD işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. Haftalık olarak açıklanan veri geçtiğimiz hafta 3,3 milyon kişi olarak açıklandı.

Bir önceki hafta bu veri 281 bin kişiydi. Bu artış, İşsizlik maaşı başvurularında tarihteki en yüksek artış olarak kayıtlara geçti. Bu hafta açıklanan tarihi artıştan önce en yüksek artış 1982 yılında 665 bin olarak gerçekleşmişti.

İspanya’da hastaneler doluluk sınırını aştı

İspanya’da hastaneler koronavirüs vakaları sebebiyle aşırı yoğunluk yaşıyor. El Mundo gazetesi ise konuya ilişkin, hastanelerde her 240 hasta başına 80 yatak düştüğü ve bunun da durumu giderek zorlaştırdığını belirtti.

Hastanede yatak bulabilmek için hastalar, ortalama 30 saat sandalye üzerinde bekledikleri belirtildi. Ülkenin çeşitli yerlerindeki hastanelerde hastaların yerde yattığı görüntüler kameralara yansıdı.

İspanya genelinde görülen vaka sayısı 56 bin 188’e ulaştı. Böylece ülke; Çin, İtalya ve ABD’den sonra virüsün en fazla yayıldığı ülke oldu.  Virüs sebebiyle hayatını kaybeden hastaların sayısı ise 4 bin 89’a yükseldi.

İran’dan 1 milyar dolarlık fon

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani virüs ile mücadele için alınan önlemler paketini açıkladı. Ruhani, Ulusal Kalkınma Sandığından, Sağlık Bakanlığı ve İşsizlik Sigorta Sandığına 1 milyar dolarlık fon aktarmayı planladıklarını belirtti.

Ruhani, ülke genelinde 8 Nisan’a kadar sürecek sosyal mesafe uygulamasına geçeceklerini belirtti. Daha önce ülke genelinde seyahat ve eyaletlerden çıkış yasağı konulmuştu. Yasağı delen kişilere yaklaşık 210 lira ceza kesileceği belirtildi.

Fotoğraf: AA

90 yaşındaki hasta sağlığına kavuştu

İran’da ilk olarak 19 Şubat’ta ortaya çıkan virüs hızlı bir yayılım gösteriyor. Ülke genelindeki koronavirüs vaka sayısı 29 bin 406 oldu, 2 bin 234 kişi ise hayatını kaybetti.

İran devlet televizyonuna bağlı Genç Gazeteciler Kulübü’nün (YJC) haberine göre, Kum Furkani Hastanesi‘nde 11 günden bu yana Kovid-19 tedavisi gören 90 yaşındaki kadın sağlığına kavuştu.

Filistin’de ilk ölüm

Toplamda 84 koronavirüs vakasının bildirildiği Filistin’de ilk ölüm gerçekleşti. Filistin’in Gazze kentinde ilk kez yeni tip koronavirüs (Covid-19) görülmesinin ardından Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), gıda yardımlarını geçici süreyle durdurma kararı almıştı.

İsrail işgali altındaki Gazze’de virüsün yayılmasının engellenmesi için dışarıdan giriş yapanlara zorunlu karantina uygulamasına başlanmıştı. Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Eburriş, kentte ikinci bir emre kadar cuma namazlarına ara verildiğini, düğün salonları, kahvehaneler ve lokantaların kapatıldığını belirtti. Ülkede koronavirüs ile mücadele kapsamında kısa sürede kurulması planlanan 1000 karantina odası inşaatı ise devam ediyor.

Fotoğraf: Mustafa Hassona / AA

Polonya’da kısmi sokağa çıkma yasağı

Polonya Hükümeti, 11 Nisan’a kadar zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını söyledi. Ülkede ikiden fazla kişinin bir araya gelmesi ve beşten fazla kişinin kilisede toplanması ise yasaklandı.

Başkanlık seçimi tarihinde ise henüz bir değişiklik olmadığı duyuruldu. Ülkede şu ana kadar 1.085 kişiye koronavirüs tanısı konuldu, 14 kişi ise salgın sebebiyle hayatını kaybetti.

Uganda’da toplu ulaşım yasaklandı

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, salgınla mücadele için toplu ulaşımın 14 gün boyunca yasaklandığını duyurdu. Uganda’da şu anda 14 koronavirüs vakası tespit edildi.

Ulusa sesleniş konuşmasında, yeni tip koronavirüse karşı alınan önlemleri açıklayan Museveni, otobüs, taksi, tren ve motosikletle seyahatin yasaklandığını, özel araçlarda ise 3’ten fazla kişinin bulunmasına müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

Malezya Sarayı’nda virüs alarmı

Malezya Sarayı’nda çalışan 7 kişide corona virüs bulgusuna rastlanılmasının ardından, kral ve kraliçeye de test yapıldı. Test sonucu negatif çıkan Malezya kralı ve eşi, her ihtimale karşı 14 günlük karantinaya alındı. Ülkede şu ana kadar 21 kişi virüsten hayatını kaybetti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.