Manşetİklim Krizi

Dünyada iklim krizi: 2020 Kasım ayı sıcaklık rekoru kırdı

0
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘nin hava ve yüzey sıcaklıklarını analiz ettiği rapor, Kasım 2020’nin 1981-2010 arasındaki ortalamadan 0,8 derece daha sıcak geçtiğini ortaya koydu.

Raporda bu yıl kasım ayında ölçülen  sıcaklığının 2019 kasımında ölçülenin 0,1 derece üzerinde olduğu belirtildi. Ayrıca bundan önce en sıcak dönemin yaşandığı 2006’daki ortalama sıcaklığın 0,4 derece üstüne çıktığı belirtilen raporda 2020 Kasım ayının bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştığı söylendi.

‘İklim kriziyle mücadele daha ciddi düşünülmeli’

Copernicus İklim Değişikliği Servisi yöneticilerinden Carlo Buontempo, “rekor sıcaklıkların, küresel iklim değişikliğinin uzun süreli ısınma eğilimiyle tutarlı” olduğunu söyledi.

Buontempo, “İklim risklerini yatıştırmayı önceleyen tüm karar vericiler, bu kayıtları tehlike çanları olarak görmeli ve 2015 Paris Anlaşması’nın uluslararası taahhütlerine nasıl en iyi şekilde uyulacağını her zamankinden daha ciddi biçimde düşünmelidir” ifadesini kullandı.

‘Kuzey Kutbu dünyanın geri kalanından hızlı ısınıyor’

Kuzey Kutup Bölgesi’nde ve Sibirya‘nın kuzeyinde sıcaklıkların, deniz buzu en düşük boyutuna yaklaşırken, kalıcı biçimde yüksek seyrettiğine de işaret eden Buontempo şunları söyledi:

Bu eğilim endişe verici ve dünyanın geri kalanından daha hızlı ısındığından Kuzey Kutup Bölgesinin kapsamlı izlenmesinin önemini ortaya koyuyor.”

 

Küresel sıcaklıklar artıyor

Sıcaklık ölçümleri 1979 yılından bu yana yapılıyor. Ortalama sıcaklık ise 1981’den 2010 yılına kadarki zaman diliminde kaydedilen sıcaklıklar üzerinden hesaplanıyor.

Copernicus daha önce de  geçtiğimiz ekim ayının ortalamadan 0,63 santigrat derece daha sıcak kaydedilerek rekor kırdığını duyurmuştu.

2020 yılının Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında da sıcaklık seviyeleri ortalamanın üzerinde gerçekleşmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.