Dünyada iklim krizi: 2020 Kasım ayı sıcaklık rekoru kırdı

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin açıkladığı verilere göre Kasım 2020, 1981-2010 arasındaki ortalamadan 0,8 derece daha sıcak geçti.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘nin hava ve yüzey sıcaklıklarını analiz ettiği rapor, Kasım 2020’nin 1981-2010 arasındaki ortalamadan 0,8 derece daha sıcak geçtiğini ortaya koydu.

Raporda bu yıl kasım ayında ölçülen  sıcaklığının 2019 kasımında ölçülenin 0,1 derece üzerinde olduğu belirtildi. Ayrıca bundan önce en sıcak dönemin yaşandığı 2006’daki ortalama sıcaklığın 0,4 derece üstüne çıktığı belirtilen raporda 2020 Kasım ayının bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaştığı söylendi.

‘İklim kriziyle mücadele daha ciddi düşünülmeli’

Copernicus İklim Değişikliği Servisi yöneticilerinden Carlo Buontempo, “rekor sıcaklıkların, küresel iklim değişikliğinin uzun süreli ısınma eğilimiyle tutarlı” olduğunu söyledi.

Buontempo, “İklim risklerini yatıştırmayı önceleyen tüm karar vericiler, bu kayıtları tehlike çanları olarak görmeli ve 2015 Paris Anlaşması’nın uluslararası taahhütlerine nasıl en iyi şekilde uyulacağını her zamankinden daha ciddi biçimde düşünmelidir” ifadesini kullandı.

‘Kuzey Kutbu dünyanın geri kalanından hızlı ısınıyor’

Kuzey Kutup Bölgesi’nde ve Sibirya‘nın kuzeyinde sıcaklıkların, deniz buzu en düşük boyutuna yaklaşırken, kalıcı biçimde yüksek seyrettiğine de işaret eden Buontempo şunları söyledi:

Bu eğilim endişe verici ve dünyanın geri kalanından daha hızlı ısındığından Kuzey Kutup Bölgesinin kapsamlı izlenmesinin önemini ortaya koyuyor.”

 

Küresel sıcaklıklar artıyor

Sıcaklık ölçümleri 1979 yılından bu yana yapılıyor. Ortalama sıcaklık ise 1981’den 2010 yılına kadarki zaman diliminde kaydedilen sıcaklıklar üzerinden hesaplanıyor.

Copernicus daha önce de  geçtiğimiz ekim ayının ortalamadan 0,63 santigrat derece daha sıcak kaydedilerek rekor kırdığını duyurmuştu.

2020 yılının Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında da sıcaklık seviyeleri ortalamanın üzerinde gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR