DünyaManşet

Dünyada her hafta iki çevre aktivisti öldürülüyor

0

Global Witness (Küresel Şahitlik) isimli sivil toplum örgütünün derlediği rakamlara göre 2011’de öldürülen çevre aktivistlerinin sayısı haftalara bölündüğünde, haftada ikiyi aşıyor. Geçtiğimiz on yıl içinde sadece Rio+20 Yeryüzü Zirvesi’ne evsahipliği yapan Brezilya’da öldürülen aktivist sayısının 365 olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, Global Witness örgütü, raporu hazırlarken kullandıkları verilerin eksik olduğunu da itiraf ediyor. Örgütün sözcüleri, raporu hazırlarken büyük ölçüde “nispeten şeffaf” ülkelerden alınan verileri kullanmak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, daha kapsamlı verilerin kullanılması halinde öldürülen çevre aktivisti sayısının yükselebileceğini vurguluyorlar. Benzer şekilde raporun doğal kaynakların kıtlığı yüzünden yaşanan çatışmalardan kaynaklanan ölümleri de hesaba katmadığına dikkat çekiliyor.

2011 Aralık ayında Birleşmiş Milletler insan hakları özel raportörü Margaret Sekaggya da konuya dikkat çekerek, madencilik ve inşaat sektörleriyle bağlantılı toprak ve çevre konularında çalışanların en yüksek ölüm riski taşıyan insan hakları savunucusu grup olduğunu belirtmişti.

Global Witness, Rio’daki hükümet ve devlet temsilcilerine, artan şiddeti izlemek ve engellemek için gerekli mekanizmaların bir an önce oluşturulması çağrısında bulundu.

(Yeşil Gazete, Guardian, Lawyers for Human Rights)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.